ADO Den Haag pakt tegen Jong Ajax broodnodige eerste punten

|||||||||||||||||||||||||||||||||

ADO Den Haag deed in het eigen stadion tegen Jong Ajax wat het ook moest doen. De eerste drie punten binnenhalen. Dat lukte met een 4-0 overwinning, al was het veldspel van Jong Ajax – zeker in de eerste helft – beter dan bij ADO Den Haag, dat echter wel zeer effectief was.

Tekst: Ton Beije            |      Foto’s: Eric de Wit

Eindelijk mocht er ook in het Bingaol Stadion weer publiek toegelaten worden (seizoenkaarthouders en sponsoren). Waar ADO Den Haag in voorgaande duels tegen sc Heracles en MVV niet goed van start ging en snel een tegentreffer kreeg, pakte de ploeg van trainer Dirk Kuijt nu zelf al binnen twee minuten een voorsprong. Xander Severina deed op rechts het voorbereidende werk en bij de tweede paal knikte de fysiek sterke Joël Zwarts de 1-0 binnen.

Bij de thuisploeg was er weer een basisplaats ingeruimd voor Mark de Waal (gehuurd van Ajax), die na een blessure weer inzetbaar was. Dat ging ten koste van Jordy Wehrmann, die op de bank moest plaatsnemen.

De vroege 1-0 voorsprong betekende merkbaar een opluchting voor het team, dat snakte naar een succesje. ADO Den Haag kreeg zelfs de kans op 2-0, maar Thomas Verheydt had het vizier nog niet op scherp staan. Naarmate de eerste helft vorderde, trok Jong Ajax het spel naar zich toe. Via snel een prima combinatievoetbal werd ADO Den Haag bij vlagen van het kastje naar de muur gestuurd. Jong Ajax was echter in de zestien niet echt effectief. Het goede veldspel leverde geen treffer op, al moest doelman Hugo Wentges wel eenmaal zijn kwaliteiten tonen om de Amsterdammers van het scoren te houden.

Aan de andere kant waren er ook mogelijkheden in de counter voor de gastheren. Xander Severina ging op rechts langs zijn tegenspeler en in plaats van een voorzet besloot hij tot een schot in de korte hoek, maar Ajax-goalie Tom de Graaf reageerde attent en tikte de inzet tot hoekschop. Severina ging nog een paar keer langs zijn tegenspeler, maar helaas was dan zijn laatste pass onvoldoende, want een medespeler werd niet bereikt. De jonge aanvaller zal uit dat soort situaties meer rendement moeten halen.

Eigenlijk tegen de verhouding in, was ADO Den Haag zeven minuten voor rust uiterst effectief. Max de Waal stuurde Xander Severina door het centrum weg, die op snelheid het strafschopgebied van Jong Ajax naderde en de uitgelopen doelman De Graaff beheerst passeerde: 2-0. Een ongekende voorsprong voor de mannen van Kuijt bij rust.

Ook na de thee en fel startend ADO Den Haag. En dat leverde al na drie minuten succes op. Max de Waal kreeg de bal aangespeeld, week iets naar links uit en liet de bal met een knappe stift over de uitlopende De Graaff in het Ajax-doel verdwijnen: 3-0. ADO Den Haag kwam beter in de wedstrijd. Jong Ajax bleef combineren, maar vaak tot aan de zestienmeterlijn, echt doelrijke kansen ontstonden er niet. Aan de andere kant ging ADO Den Haag op zoek naar meer en dat lukte dan ook na een uur spelen. Xander Severina liet de bal met veel effect vertrekken rand strafschopgebied en liet doelman De Graaff met die curve volkomen kansloos: 4-0. Terecht werd hij uitgeroepen tot ‘man of the match’.

Met nog twintig minuten op de klok bracht Dirk Kuijt drie wissels tegelijk in het veld. Amar Catic, Jordy Wehrmann en Sacha Komljenovic waren de logische wissels voor Xander Severina, Gregor Breinburg (die na rust tegen geel aanliep) en Max de Waal. De wedstrijd kabbelde naar het einde, al was Joël Zwarts enkele malen te zelfzuchtig. Hij ging voor eigen succes, terwijl medespelers in een betere positie stonden, zodat de score nog hoger had kunnen oplopen. Maar publiek, technische staf én spelers zullen uiterst tevreden zijn met dit resultaat: een overwinning met duidelijke cijfers (4-0). Drie punten, die de ploeg nodig heeft voor het zelfvertrouwen, zoals Kuijt eerder deze week al liet weten!