Zondag Hoofdklasse: HBS sluit laatste competitieduel af met zege

|||||||||||||||||||||

Op sportpark Craeyenhout werd op tweede pinksterdag de wedstrijd gespeeld tussen nummer twee Hoogeveen en nummer drie HBS. Bij een overwinning voor HBS was de mogelijkheid om als tweede te eindigen en als hoogstgeplaatste periodewinnaar te spelen tegen een lager geplaatste periodewinnaar uit een andere poule. HBS won verdiend met 3-0.

Tekst: John Carlier          |      Foto’s: Alex Pronk

Voor aanvang van de wedstrijd werd één minuut stilte in acht genomen voor het overlijden van Rob Hoogendoorn, hoofdsponsor van de voetbalafdeling, lid van de HBS-businessclub en kledingsponsor voor de voetbaljeugd. Hij was een trouw bezoeker van de wedstrijden op zondag.

Op basis van het feit dat Hoogeveen het meest scorende team in deze afdeling is en HBS zich mag beroepen op de beste verdediging, was de verrassing toch wel bijzonder dat HBS deze wedstrijd verdiend heeft gewonnen. Wel moet gezegd worden dat Hoogeveen zes basisspelers mistte.

HBS liet al snel zien zich niet aan deze statistieken te storen en begon heel hoopvol aan de wedstrijd. Dat bleek uit het feit door in de eerste acht minuten al drie corners te forceren en Tjeerd Westdijk zelfs in de zesde minuut al de mogelijkheid kreeg om te scoren. Door tijdig uitkomen van de keeper van de bezoekers kon dit worden voorkomen.

Initiatief

Ondanks een corner die Hoogeveen kreeg was het toch HBS dat het initiatief bleef behouden. In de achttiende minuut loste Thomas van Waesberge een schot van ongeveer vijfentwintig meter, maar vond de keeper op de juiste plaats. Hiermee was het kruit nog niet verschoten, want een paar minuten later was het Niels van Pelt die het ook van afstand probeerde maar zijn schot ging net over.

Hoewel de wedstrijd een uitermate sportief karakter toonde, moest scheidsrechter Mitchel Krop een gele kaart tonen aan Tjeerd Westdijk. Een volkomen onnodige situatie, maar waarschijnlijk uit frustratie bij Westdijk omdat even daarvoor een verkeerde beslissing was genomen door de scheidsrechter en dit uit frustratie met een overtreding afreageerde.

Door het goede combinatiespel van HBS kon het niet uitblijven dat er voor het rustsignaal nog gescoord zou worden. Nadat eerst weer twee corners waren geforceerd, werd via een prachtige aanval, waarbij Tjeerd Westdijk en Berend Kaster waren betrokken, toch in de 45e minuut de 1-0 op het scorebord gezet. Het was Mathijs Harthoorn die de keeper geen schijn van kans gaf.

Een bijzondere start van de tweede helft waarbij Ian Baggerman al na twee minuten tegen een gele kaart opliep, overigens ook volkomen onnodig, en Tjeerd Westdijk een minuut later de 2-0 op zijn naam kon schrijven. Vanuit een dieptepass kon hij alleen op de keeper afgaan, wel enigszins gehinderd, maar zijn schot verdween in de uiterste hoek volkomen buiten bereik van de Hoogeveen-sluitpost.

Het vertoonde spel van HBS gaf de indruk dat de wedstrijd was gespeeld, maar Hoogveen legde zich niet neer bij deze stand. Het was de kleinste man van het veld, Raphael Ngendakumana, die in de 53e minuut alleen op de keeper mocht afgaan, maar door een correcte sliding van Wesley van der Wel een doelpunt kon worden voorkomen.

Na deze kans wisselde trainer Bas Steffens, waarbij Berend Kaster eruit werd gehaald voor Leroy Klootwijk. Onmiddellijk na deze wissel ontstond er een mogelijkheid voor 3-0. Een schitterende pass van Tjeerd Westdijk, waarbij Martijn le Congé alleen voor de keeper kwam, maar doordat hij de bal eerst voor het goede been moest leggen, werd deze kans door hem om zeep geholpen.

Hierna wisselde trainer Bas Steffens nog twee man. Fabian Hilpert en Luca van Leeuwen kwamen in het veld voor Sieb Verheul en Tjeerd Westdijk. Ook deze wissels hadden een positief resultaat, want nadat HBS eerst weer een corner had geforceerd, was het invaller Luca van Leeuwen die zich twee keer liet gelden. In de 85e minuut wilde hij de keeper passeren, waarbij Jorn Jan van de Beld tijdig uit zijn doel kwam en de 3-0 nog kon voorkomen. In de 90e minuut was het wel raak. Een pass op Luca van Leeuwen die dit keer niet egoïstisch was, maar Thomas van Waesberge bediende en deze vrij gemakkelijk 3-0 kon scoren.

Een verdiende overwinning voor HBS, dat zich nu kan gaan voorbereiden op de nacompetitie. Na afloop werden diverse clubmensen in het zonneetje gezet bij HBS. Meer daarover dinsdag op deze website.