Nacompetitie zondagHfd.klasse/3e divisie: HBS in extremis onderuit

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

HBS speelde donderdagavond uit tegen Orion met 1-1 gelijk. De opdracht op Crayenhout was zondag dus de winst pakken. Na negentig minuten was het 0-0, in de verlenging kwam HBS met 0-2 achter, maar vocht zich terug naar 2-2. In minuut 117 ging het toch nog mis, Orion scoorde 2-3.

Tekst: Ton Beije        |     Foto’s: Eric de Wit

In de eerste minuten, terwijl er nog steeds publiek binnenkwam, was het duidelijk van beide kanten aftasten. HBS mocht de eerste hoekschop nemen, maar dat leverde geen gevaar op. Tjeerd Westdijk leek alleen op Orion-doelman Dion van Toorn af te gaan, maar werd gehaakt. De speler van Orion kwam goed weg met een gele kaart.

Halverwege de eerste helft gaf het scorebord nog steeds een stand van 0-0 aan. Orion mocht twee keer achter elkaar een hoekschop nemen, maar ook dat leverde voor de HBS-defensie geen gevaar op. Spanning wel bij een vrije trap van de bezoekers op een gevaarlijke plek. De bal werd maar net naast het doel van Wesley van der Wel geschoten.

Naar mate het duel vorderde werd Orion wat sterker en was er aan HBS-zijde te vaak balverlies. Vlak voor rust kreeg HBS nog een goede mogelijkheid via Mathijs Harthoorn, maar hij zocht het vijandelijke doel te hoog. Met 0-0 gingen beide teams aan de thee.

HBS mocht in dezelfde samenstelling aan het tweede bedrijf beginnen. Trainer Bas Steffens had nog geen aanleiding gezien iets te wijzigen in zijn ploeg. Het spel kwam even stil te liggen vanwege een blessure van Berend Kaster, waarbij Orion weer tegen een gele prent aanliep. Weer kreeg Orion een vrije trap toegewezen op een ‘linke’ plaats. Het schot verdween tot opluchting van alles wat HBS was over het doel. Vervolgens ontstond er een opstootje. Berend Kaster kreeg met opzet een bal in het gezicht geschoten, waarna er duw- en trekwerk ontstond. De Leidsman trok geen kaarten. Ondertussen was Luca van Leeuwen naar de kant gegaan en voor hem was Mink Hueting in het veld gekomen.

Na twintig minuten in de tweede helft was er nog steeds niet gescoord. Het eerste duel eindigde in 1-1, de winnaar van deze partij mocht door in de nacompetitie. Berend Kaster, eerder aangeslagen tijdens het duel, maakte plaats voor Leroy Klootwijk. HBS zette een slotoffensief in om een treffer te forceren. Na een fraaie pass van Klootwijk door het centrum ontstond er een scrimmage waaruit de goed ingevallen Heutink vanaf zeven meter kon inschieten, maar de Orion-doelman stond op zijn post en bracht redding. Beide teams waren in de slotfase nog dicht bij het verlossende doelpunt, maar bij het laatste fluitsignaal was het toch nog 0-0 en dat betekende verlengen.

Die verlenging begon niet goed voor de Kraaien, want Orion kwam al binnen twee minuten op een 0-1 voorsprong via Jeroen van de Wetering. Zijn inzet was onhoudbaar voor doelman Wesley van der Wel. Voor HBS werd het na een lang seizoen een helse opgave om nog terug te komen in de wedstrijd. Dat lukte in ieder geval niet in de eerste verlenging. In de honderdste minuut viel – zo verwachtte iedereen – het doek voor de thuisploeg. Ischa Perquin zette Orion namelijk op 0-2. Maar HBS kwam terug in de wedstrijd. Mink Hueting werd neergelegd in de zestien en de bal ging op de stip. Een rode kaart – na tweemaal geel – voor Orion-speler Jevrin Nunez was het vervolg en Niels van Pelt die vanaf elf meter de stand op 1-2 bracht, met op dat moment nog een kwartier ten spelen en HBS met elf tegen tien man.

De spanning nam weer toe. Orion trachtte waar mogelijk het spel te vertragen, HBS bracht de ballen nu regelmatig hoog in het strafschopgebied van de bezoekers. Ian Baggerman en Brayen Bröcker nu bij HBS samen in de spits. Trainer Jeroen van Haaren van Orion leek ook even de weg kwijt te zijn, de vierde official kreeg ervan langs en de trainer vervolgens geel. En ook in dat spektakelstuk viel de 2-2 van Ian Baggerman. Terwijl niemand bij de 0-2 nog iets gaf om de kansen voor HBS, had het pompen van de ballen voor het doel, toch succes opgeleverd. Een stand van 2-2 met nog zo’n zes minuten te spelen.

HBS zag geen kans de pingels te halen, want drie minuten voor tijd kopte Tijn Jellema na een perfecte voorzet van Sam Huismans de 2-3 langs doelman Wesley van der Wel, die even later met een goede parade ook nog de 2-4 voorkwam. Op slag van tijd uit een scrimmage nog een kans voor Tjeerd Westdijk om de 3-3 aan te tekenen, maar de spits – die afscheid neemt van de selectie – slaagde niet in die opzet. Het bleef bij 2-3 en dat betekent dat voor HBS het seizoen erop zit en de ploeg volgend seizoen onder leiding van Ekrem Kahya weer moet starten in de Hoofdklasse en er (nog) geen hernieuwde confrontatie komt tussen HBS en buurman Quick.