Versterkte degradatie eerste klasse: de mening van André Lourens (6)

De nieuwe voetbalpiramide heeft flinke gevolgen voor een groot aantal clubs. Vanaf volgend seizoen moeten er in twee jaar tijd 773 eerste elftallen (eerste tot en met vierde klasse) degraderen naar een lager niveau.

De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 naar acht eerste klassen in Nederland. De versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. In het seizoen 2022-2023 degradeert er gemiddeld 1,2 team extra uit elke eerste klasse. In het seizoen 2023-2024 wordt het nog lastiger om eersteklasser te blijven. Dan degraderen er gemiddeld 2,8 teams meer per eerste klasse. De kans bestaat dan dat de nummers 14, 13, 12 en 11 rechtstreeks degraderen naar de tweede klasse. Nu is dat alleen de nummer 14. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

Rondje

In die eerste klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus. Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die eerste klasse. Ditmaal de mening van André Lourens (foto), hoofdtrainer van zaterdag eersteklasser sv Honselersdijk.

Een versterkte degradatie, geen eenvoudige klus dus twee seizoenen lang voor de clubs en trainers in de eerste klasse.

André Lourens: ,,Het wordt voor elke trainer een zware klus, want iedere club start met een verschillend uitgangspunt. Persoonlijk is voor mij de klus niet minder zwaar, want je doet er alles aan om samen met de staf er een goed en fijn seizoen van te maken en de ploeg te zien groeien gedurende het seizoen. sv Honselersdijk is een club die niet zo snel in de ‘war’ is en geniet van de groei van de eigen (jeugd)spelers en elke zaterdag een team wil zien dat er alles aan doet om een goed resultaat te halen. Het mooie is dat de club het begrip resultaat niet alleen ziet in drie punten, maar dat groei, plezier en herkenbaar voetbal ook heel erg belangrijk zijn.”

Dat wordt vanaf het begin knokken tegen degradatie. Zal het spel veelal niet ten goede komen, het resultaat is heilig. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Lourens: ,,Wij zullen op onze eigen manier blijven spelen, want daar zit voor ons de kans op een goed resultaat. De ploegen die vanuit ’angst’ gaan spelen krijgen vaak toch het bekende ‘deksel’ op de neus. Het wordt denk ik na de eerste vijf competitierondes pas echt spannend, vooral voor de ploegen die juiste in de top moeten presteren en een matige start hebben. Het gaat ongetwijfeld een andere dynamiek teweegbrengen en ik ben benieuwd wat er dan op ons af gaat komen.”

Dit alles in het kader van de nieuwe piramide in het amateurvoetbal. Voor veel clubs – en trainers – zal het weer een stap terug zijn. Is zo’n nieuwe piramide een goede zaak voor het amateurvoetbal?

Lourens: ,,Persoonlijk zie ik het als een verbetering. Hopelijk minder reistijd, meer derby’s, leuk voor de supporters en penningmeeseter en ik zie het niet als een stap terug. Er zullen altijd bij de start verliezers zijn die via een lange weg weer terug moeten naar het niveau waar ze willen spelen, maar over het geheel vind ik het verfrissend en kijk ik uit naar de nieuwe uitdagingen.”

André Lourens maakt ook graag van de gelegenheid gebruik iedereen, ook namens de club sv Honselersdijk, fijne feestdagen en een gezond 2022 te wensen, ,,waarbij we hopelijk elkaar snel weer mogen ontmoeten.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder