Zaterdag 2C: HVC’10 zakt volledig door ondergrens

Het is dat de Citotoetsen vorige week al zijn afgenomen, anders had de samensteller ervan bij het bekijken van de wedstrijd HVC’10-Berkel met gemak een paar originele vragen kunnen bedenken. Bijvoorbeeld Citovraag 1: Bij een amateurwedstrijd in de tweede klas West 2 spelen alle spelers drie van de vier ballen naar de verkeerde tegenstander. Hoeveel procent is dat? Het goede antwoord is B. 75 %.

Tekst: Cees van der Pol

Dat was namelijk bij het duel in Hoek van Holland het geval. De eerste 45 minuten waren slechts gevuld met ‘hotknotsbegoniavoetbal.” Het begon al in de vierde minuut met een afgrijselijke blunder van Leon Hulshof, die over een lange bal heen trapte, waarna Jorno Reurink een niet te missen kans kreeg: 1-0.

HVC’10 wint nooit

Dat zou een morele steun voor de thuisploeg moeten zijn geweest, die voor de zoveelste keer met een gelegenheidsformatie aantrad. De statistieken vooraf waren namelijk niet al te positief, want van de vijf historische duels die de beide clubs sinds 2010 tegen elkaar hebben gespeeld, eindigde slechts één duel (dit seizoen) in een gelijkspel. HVC’10 verloor altijd de rest tegen een ploeg die qua voetbal niets bijzonders laat zien, maar wel met een fysieke hardheid in het veld staat om te winnen. Dat leidde voor rust tot twee goede kansen voor de gasten, waarvan de eerste voor Bart van den Dool prima gered werd door Tom van der Spek (foto) (opnieuw verkozen boven Janssen). Maar een paar minuten later miste Thom van Leeuwen na een voorzet van links van dezelfde Van den Dool bijna op de doellijn staande de tweede kans. Wiskundig gezien kan je zo’n bal niet meer over het doel schieten, maar Van Leeuwen lukte het wel.

Scheids prima

Sowieso was de beste man voor rust de 65-jarige invaller-scheidsrechter Peter Beudeker. De man nota bene helemaal uit Krommenie afkomstig, hield alles goed in de gaten, beloonde Rick Ammerlaan voor rust met geel en diende met snedig commentaar in het veld zeurende spelers van repliek. Hij fluit al 44 jaar, maar was nog nooit in Hoek van Holland geweest. Het wil natuurlijk wel wat zeggen als zo’n man in het blauw de beste op het gras is. HVC’10 kwam voor rust verder tot geen enkele goed uitgespeelde aanval.

Ondergrens

Het kan nog erger, bleek na rust. HVC’10 had een collectieve offday: het middenveld bleef volharden in balverlies, waardoor de voorhoede geen enkele keer fatsoenlijk werd aangespeeld en de beide backs gaven zoveel ruimte weg, dat Berkel na rust niet eens meer de lange bal hoefde te hanteren om gevaarlijk te worden. Het maakte de partij voor Berkel een stuk eenvoudiger, want cadeaus moet je immers beleefd aan- en uitpakken. Binnen twintig minuten (van de 55e tot de 75e minuut) bogen Jos Buitenhuis (2x) en Rick Ammerlaan de 1-0 om in 1-3, waarbij ook keeper Van der Spek in de malaise deelde. Bij het nemen van een vrije trap bij de 1-3 schoof hij de bal in de voeten van Ammerlaan.

Competitie gespeeld

Op dat moment leek het alsof de spelers van HVC’10 beseften dat de competitie 2021-2022 erop zat. De nacompetitie voor promotie is niet langer in beeld, daar ook de concurrenten (Vitesse Delft, Westlandia en UVS) allemaal wonnen. Na de avondwedstrijd tegen SVC’08, die weliswaar met een fraaie overwinning maar met een dure prijs moest worden betaald (de geblesseerde voorhoede), verspeelde de Hoekse formatie twaalf (!) punten. Zenuwachtig naar onder kijken lijkt op dit moment meer van belang dan hoopvol naar boven.

Een balende Jorno Reurink na afloop: ,,Vierde klas voetbal. We zitten door al die blessures al in de hoek waar de klappen vallen. Als je dan de doelpunten weggeeft, dan ben je gezien. We zijn na rust één keer in de zestien van Berkel geweest. Als je zo speelt, ga je het zelfs volgende week tegen Van Nispen nog lastig krijgen.”

Aansluitingstreffer

Met enig sarcasme in zijn stem benoemde de stadsomroeper dat die ene keer in de zestien het doelpunt van Daniël Storm opleverde na een prima assist van invaller Dave Kram de aansluitingstreffer was: 2-3. Er waren nog vijf minuten te gaan op de klok, maar al na dertig seconden miste Jos Buitenhuis zijn hattrick door weer een open kans voor de withemden  op de paal te knallen. Berkel verdiende derhalve de zege volkomen en blijft daardoor de historische ‘Angstgegner” die het ook in de statistieken van HVC’10 is.

Citovraag 2

Er kan nog een originele citovraag bedacht worden. Een wat oudere scheidsrechter woont in Krommenie en de wedstrijd die hij fluit, is in Hoek van Holland. De afstand is bijna 95 kilometer. Hij rijdt gemiddeld 100 kilometer per uur. Bij de Velsertunnel is een ongeluk gebeurd en hij staat een half uur in de file. Hoe laat drinkt hij thuis zijn eerste kop koffie als hij om 17.00 uur uit Hoek van Holland vertrekt?  Antwoord C is goed.