Zondag Hoofdklasse: TOGB alleen aan kop na winst op Alphense Boys

TOGB heeft drie belangrijke punten in de strijd om de koppositie in de Hoofdklasse A opgehaald in Alphen aan den Rijn. Op bezoek bij Alphense Boys won de formatie van trainer Mark Schuur met 1-3.

Tekst: Ron Fruining

Na een bal van achteruit die achter de Alphense verdediging belandde, brak TOGB met drie man uit. Sitor Sla (foto) liet, ook in deze wedstrijd, zien in vorm te zijn. De jongeling rondde koelbloedig af en zette TOGB op 0-1. De Berkelse formatie wilde de uitstekende reeks deze zaterdagavond voortzetten. Na de vroege 0-1 van Sitor Sla had Merick Heintjes in de elfde minuut de marge kunnen verdubbelen. De aanvaller zag zijn inzet echter gekeerd worden door doelman Winston Luijs. Halverwege de eerste helft was het weer Sitor Sla die de sluitpost van Alphense Boys testte. Met een uiterste inspanning zag Sla doelman Luijs zijn inzet keren en de gastheren in de wedstrijd houden.

Aanval

Het matige Alphense Boys zocht zelf de aanval, maar wist de TOGB-defensie niet te verrassen. Aan de andere kant was TOGB voor rust nog gevaarlijk via Guus Steerneman. Steerneman ging op avontuur, maar drukte vervolgens net niet goed genoeg af om TOGB op 0-2 te zetten. De inzet van Steerneman verdween voor het Alphense doel langs naast.

Gelijkmaker

TOGB zag in het begin van de tweede helft de gastheren langszij komen. Alphense Boys mocht aan de linkerkant van het veld een hoekschop nemen. De corner werd verlengd door een TOGB’er waarna de volledig vrijstaande Latif de bal binnen kon schieten: 1-1. Na de gelijkmaker was de wedstrijd even in balans. Alphense Boys probeerde TOGB onder druk te zetten en claimde na een overtreding van Kjell Scheers op haar aanvaller Latif een kaart. Scheers kreeg de kaart en wist dat hij de rest van de wedstrijd op zijn tellen moest passen. Uit de vrije trap die volgde, was het even bibberen voor de Berkelse formatie toen de bal boven doelman Zwarteveld op de lat uiteenspatte.

Omschakeling

Uit de tegenstoot had Max le Fevre TOGB  op 1-2 moeten zetten. Le Fevre zag de uitblinker aan Alphense Boys-kant, Winston Luijs, redden. Niet veel later was er toch succes voor TOGB. Nadat de bal achter de Alphense Boys verdediging belandde was Guus Steerneman op aangeven van Kjell Scheers doeltreffend: 1-2. Alphense Boys-coach Remco Tuinenburg telde het afstandsschot van Khalid Kada waarschijnlijk al. Na een halve redding van Moreno Zwarteveld ging de bal uiteindelijk via de paal naast het TOGB-doel.

Kaarten

Tuinenburg wisselde aanvallend om de 2-2 en wellicht meer af te dwingen. Het pakte echter anders uit dan de oefenmeester van Alphense Boys had bedacht. Nadat invaller Ammer Nadzak een harde overtreding op Jay Zandbergen maakte, werd hij met direct rood heengezonden. De thuisploeg moest het laatste deel van de wedstrijd door met tien man.

Vlak voor tijd kreeg TOGB de mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen. Verdediger Van den Berg was te laat met zijn verdedigende actie binnen de zestien op Twan Verdel. Verdel ging naar het kustgras en TOGB kreeg een strafschop. Guus Steerneman wist de elfmetertrap te verzilveren en besliste met zijn tweede treffer de wedstrijd. De 1-3 eindstand betekent dat TOGB voor even alleen koploper is. TOGB hoopt dat VOC, dat op bezoek gaat bij Hoogeveen, zondag kan stunten.

Belonen

Mark Schuur was na afloop blij met de overwinning, maar zag ook verbeterpunten. Schuur: ,,We komen vroeg op voorsprong en daarna krijgen we een aantal kansen, waarbij we onszelf vergeten te belonen. Doordat kort na de rust de 1-1 valt, weet je dat zij erin gaan geloven. We vergeten vervolgens zelf dan de 1-2 te maken, die daarna toch valt uit een prima uitgevoerde aanval.  Nadat Alphense Boys met tien man was komen te staan, kregen wij nog een strafschop die we benutten en dan weet je dat het beslist is. Nu even genieten en dan volle focus op de volgende wedstrijd.”

Volgende week staat voor TOGB de volgende topper op het programma, als HBS naar het Hoge Land komt. De aftrap op zondag 1 mei is om 14.00 uur.