Zaterdag 1B | DHC verrast ondanks nederlaag tegen sv Den Hoorn

De eerste competitiedag in de zaterdag eerste klasse B, ‘de mooiste poule van Nederland’ zoals voor de wedstrijd werd opgemerkt in de bestuurskamer, kende een prachtig affiche: DHC – sv Den Hoorn, de nummers drie en twee van de zondag eerste klasse B van het afgelopen seizoen.

Tekst: Wicher Schreuders         |      Foto’s: Franca Dobbe

Beide clubs, net als vele andere, in de afgelopen zomerperiode horizontaal overgestapt van de zondag naar de zaterdag. Met bovendien bij DHC het vertrek (na veertien seizoenen!) van trainer Rob de Lange en alle eerste elftalspelers, met name naar competitiegenoot VUC. Zie daar de underdogrol voor het volledig nieuwe DHC onder leiding van de nieuwe trainer John de Letter (die al eerder hoofdtrainer bij DHC was in de periode 1997-2000). Vrijwel alle toeschouwers voorspelden vooraf een grote zege voor de Hoornse ploeg. DHC zou kansloos zijn, zo veronderstelde men.

Een klein jaar geleden eindigde de vorige editie van deze derby in 2-2, nadat DHC lang met 2-0 aan de leiding ging, maar sv Den Hoorn in een tumultueuze slotfase nog langszij kwam tot 2-2. Die toenmalige wedstrijd, op zondagmiddag, trok een kleine 1500 toeschouwers. De horizontale overstap naar de zaterdag was bedoeld om meer regionale derby’s te kunnen spelen en ook om meer publiek te trekken, maar op deze eerste speeldag viel het aantal toeschouwers met circa 500 mensen zwaar tegen. De wedstrijd verdiende meer publiek, zo wist men na afloop.

Verrassend

De groen-zwarten begonnen verrassend goed aan deze derby en trokken volop ten aanval. Dit leidde in de beginfase tot twee grote kansen voor DHC. Een door Karlo Grgic ingekopte bal werd, al na vijf minuten spelen door Hoornaar Tjebbe Baggerman ternauwernood op de doellijn gekeerd. Na een kwartier bracht Faysal Karoumi met een voorzet de bal bij Iliass Oukhattou, maar zijn inzet werd door sv Den Hoorn-goalie Robert Jan Kuipers (ex-DHC) nog maar net gekeerd. Na een klein half uur spelen nam het DHC-overwicht wat af en kon ook het bezoekende team een aantal malen bij het vijandelijke doel komen, maar behalve nogal wat hoekschoppen leverde dit niets op. Vijf minuten voor rust was het aan de andere kant wederom keeper Robert Jan Kuipers die na een snelle DHC-aanval een inzet van Faysal Karoumi nog maar net met zijn voeten tot corner kon verwerken. Kort daarna kwam aan de andere kant na een voorzet van Noah Hes de bal net binnen het strafschopgebied op het lichaam van de wegdraaiende Helder do Rosario. Naar het oordeel van scheidsrechter Giovanni Jaggan (dezelfde die een jaar geleden deze zelfde derby ook leidde) was dit hands en dus ging de bal op de stip. sv Den Hoorn-aanvoerder Robin Zwartjens (ook ex-DHC) voltrok het vonnis koelbloedig: 0-1. Onverwachts en ook onverdiend een 0-1 voorsprong voor sv Den Hoorn, zo was het oordeel tijdens de theepauze.

Na de doelwisseling trokken de groen-zwarten volop ten aanval, dit om te pogen de gelijkmaker te scoren. Een schot van Karlo Grgic ging net naast het doel. Een aantal goede pogingen van en via de opkomende Laughter Oti-Bonsu leidde tot niet meer dan een enkele hoekschop. Na een kleine twintig minuten in de tweede helft was het echter aan de andere kant de mee opgekomen Robin Zwartjens die na een corner koppend de 0-2 liet aantekenen. De wedstrijd leek hiermee beslist te zijn. Het werd echter alsnog weer even spannend, dit na een pass van Faisal Bannis die aan de linkerkant Faysal Karoumi bereikte, die op fraaie wijze de bal over de uitkomende Robert Jan Kuipers in de verre hoek van het doel deed belanden: 1-2. De hoop op een gelijkmaker van de thuisclub werd al na vijf minuten weer te niet gedaan via een snelle solo counter over links van Maurizio Marinacci, die DHC-doelman Kaan Emre Kocak met een schot wist te passeren: 1-3. En dan toch beslist met nog slechts tien minuten te spelen. Met deze stand kwam dan ook het eindsignaal.

Positief

De aanwezigen waren positief verrast door het verbazingwekkend aardige spel van DHC-zijde, waar sv Den Hoorn kennelijk ook niet op gerekend had. Zeker in het eerste half uur en ook in het eerste deel na de rust, was de thuisclub de betere ploeg. Over de hele wedstrijd genomen ging het eigenlijk wel aardig gelijk op. Maar DHC scoorde slechts eenmaal, de gasten van sv Den Hoorn drie keer en waren daarmee de winnaar. sv Den Hoorn maakte hiermee, als één van de favorieten in deze eerste klasse, een goede start om bovenin mee te gaan draaien. DHC liet zien beter te kunnen voetballen dan menigeen had verwacht. De competitie duurt nog lang…..

(Klik HIER voor meer foto’s van DHC – sv Den Hoorn)