ADO Den Haag moet in droevige vertoning winst simpel aan FC Groningen laten

|||

ADO Den Haag liep weer tegen een droevige nederlaag aan. Niet dat de kansen vooraf hoog ingeschat werden, maar de wijze waarop van een op halve kracht spelend FC Groningen werd verloren, geeft niet veel hoop voor de toekomst. Dat het bij een 3-0 winst voor FC Groningen bleef, daar mochten de bezoekers nog blij mee zijn ook.

Tekst: Ton Beije     |     Foto’s: Orange Pictures

Was het tegen FC Emmen al geen geweldig duel, ook in Groningen bakte ADO Den Haag er niet veel van. Zowel verdedigend als aanvallend was het te weinig, dat de Haagse ploeg bracht. Trainer Brood sprak daags voor de wedstrijd over ‘onze ziel en zaligheid erin gooien’, maar daar is helaas weer weinig van terecht gekomen. De ploeg die er stond komt gewoon kwaliteit tekort.

Impuls

Hopelijk zijn spelers als Peet Bijen, Gianni Zuiverloon, Daryl Janmaat, Youness Mokhtar, Bobby Adekanye (en ook Tomislav Gombelt en Ricardo Kishna) snel beschikbaar en hebben dan de kracht om de ploeg een nieuwe impuls te geven, want anders wordt het voor trainer Ruud Brood wel een onmogelijke opgave om ADO Den Haag te redden voor de eredivisie. Het duel tegen FC Groningen leverde in ieder geval weinig positieve aanknopingspunten op. Ook hoekschoppen en vrije trappen van Marko Vejinovic en John Goossens (vaak een bron voor gevaar voor het vijandelijke doel) komen veelal niet fatsoenlijk aan. Beslissende weken breken aan voor de Haagse Trots, te beginnen zondag (16.45 uur) tegen Sparta. Tegen de Rotterdammers is nog iets recht te zetten na de smadelijke 6-0 nederlaag in Rotterdam.

Terug naar het midweekse duel in Groningen. Ruud brood wijzigde zijn ploeg op slechts één plaats. Samy Bourard mocht vanaf de aftrap starten en nieuwkomer Tomislav Gomelt begon op de bank. In de aanvangsfase was er van beide kanten niet veel te beleven. Na bijna twintig minuten op de klok opende de thuisploeg de score. Ramon Pascal Lundqvist mocht op rechts – na een overtreding van Andrei Ratiu, een vrije trap nemen. Hij schoot de bal met veel effect in de verre hoek: 1-0. Een treffer waar doelman Luuk Koopmans overigens niet geheel vrijuit ging. Pech had de Haagse ploeg dat verdediger Milan van Ewijk zeven minuten voor rust met een blessure naar de kant moest. Voor hem kwam Bilal Ould-Chikh in het veld en ging Ratiu als verdediger verder.

ADO Den Haag hoopte voor de rust niet meer averij op te lopen, maar vlak voor het rustsignaal van arbiter Rob Dieperink wist FC Groningen de marge te verdubbelen. Vlak daarvoor liet overigens Mo El Hankouri een enorme kans onbenut, door de bal in het zijnet te schieten. Vlak voor rust werd het toch nog 2-0. Uit een lange voorzet vanaf rechts ging de bal (weer) over doelman Koopmans heen en kon de geheel vrijstaande Jörgen Strand Larsen simpel de binnenkoppen.

Ook na de doelwisseling zag ADO Den Haag niet veel kans om echt gevaarlijk te worden voor het Groningse doel. Aan de andere kant kregen de gastheren wel mogelijkheden, maar stond Koopmans een nieuwe treffer in de weg. De ploeg van Brood kreeg bij het eerste schot in de wedstrijd op het Groningse doel een goede mogelijkheid, maar de ‘kegel’ van Marko Vejinovic werd knap tot hoekschop verwerkt door doelman Sergio Padt. De derde treffer voor FC Groningen kwam er toch na dik een uur spelen. Allesio Da Cruz passeerde doelman Koopmans in de korte hoek: 3-0. Wat ADO Den Haag restte was een lange, ellendige terugreis uit het hoge noorden richting Den Haag.