OranjeLeeuwinnen schieten halve dozijn vol tegen België

||

Het Nederlands vrouwenelftal van bondscoach Sarina Wiegman speelt in één week een tweetal oefenduels. Donderdagavond werd in Brussel met 1-6 afgerekend met België. Nu wacht nog in Venlo volgende week woensdag de ontmoeting tegen Duitsland.

De OranjeLeeuwinnen willen komende zomer graag het podium betreden tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Belangrijk is wel, dat Oranje ook tegenstanders van niveau kan vinden om zich optimaal voor te bereiden.

Donderdag in Brussel was het in de eerste helft stevige confrontatie waarin de fysieke duels niet werden geschuwd. Voetballend was Oranje toch duidelijk van hoger niveau. Zeker in de eerste 25 minuten zat er veel dynamiek in het aanvalsspel. Met positiewisselingen, opkomende backs en directe passing naar voren. Nadat eerder een kopbal van Vivianne Miedema op de lat was beland, kwam de beloning toch in de 34e minuut, in de vorm van de openingstreffer. Miedema scoorde na voorbereidend werk van Lieke Martens: 0-1. Vlak daarna trof Miedema weer de lat.

In de rust wissel Sarina Wiegman niet en dus begonnen dezelfde elf speelsters aan het tweede bedrijf. Na negen minuten viel de 0-2. Na een prima actie tussen Miedema en Martens trof Jill Roord doel in de rebound. Na dik een uur spelen deed de thuisploeg iets terug via Marie Minnaert, een treffer die uit de lucht kwam vallen. Stefanie van der Gragt en Lieke Martens voerden vervolgens de score op naar 1-4. Oranje hield het sterke optreden negentig minuten vast, terwijl het Belgische team ver terugzakte en moest toestaan, dat de Leeuwinnen nog uitliepen naar 1-6. Daniëlle van de Donk scoorde op aangeven van de oud-ADO Den Haag-speelster en nu voor Ajax uitkomende Victoria Pelova (ingevallen voor Sherida Spitse) de 1-5 en de voor Lieke Martens ingevallen Renate Jansen (ook ex-ADO Den Haag en nu FC Twente) maakte het halve dozijn vol: 1-6. Een derde oud-speelster van ADO Den Haag (nu Bayern München), Lineth Beerensteyn, was in de 65e minuut ook al in het veld gekomen voor Lynn Williams.

(Foto’s: Orange Pictures)