ADO Den Haag komt terug van achterstand en pakt in slotfase volle buit

|||||||||||||||||||

ADO Den Haag knokte zich zondag in het Cars Jeans Stadion tot tweemaal terug van een achterstand om vervolgens diep in de tweede helft het karwei af te maken en met 4-2 te winnen van FC Eindhoven. Na twee nederlagen op rij weer winst voor de ploeg van trainer Ruud Brood.

Tekst: Ton Beije            |      Foto’s: Eric de Wit

Max Verstappen was net over de finishlijn gekomen in Zandvoort, wat live op de grote schermen in het Cars Jeans Stadion was te zien, of ADO Den Haag kon beginnen aan de strijd tegen FC Eindhoven, dat voor aanvang van het duel knap op de vierde plaats stond.

ADO Den Haag startte overweldigend. Binnen twee minuten was het al bijna raak. Amar Catic verstuurde van rechts een voorzet op het hoofd van Thomas Verheydt, maar via de paal en een verdediger leverde dat niet meer dan een hoekschop op. Uit die hoekschop kopte de meegekomen Boy Kemper net naast. Een minuut later liep Dhoraso Klas al tegen een gele kaart aan van de pietluttig fluitende (‘meer een schoolmeester dan een scheidsrechter’) Jannick van der Laan.

ADO Den Haag ging door. Op de vleugels kwamen Cain Seedorf en Jonathan Mulder regelmatig door maar hadden pech, dat voorzetten net werden geblokt. Aanvallend deed Seedorf goede dingen, maar verdedigend/opbouwend ging het af en toe mis. Halverwege het eerste bedrijf dacht Thomas Verheydt op aangeven van Catic binnen te koppen, maar de bal werd fraai uit de bovenhoek gehaald door doelman Nigel Bertrams, die even daarvoor al een schot van Klas onschadelijk had gemaakt. Waar ADO Den Haag de meeste aanspraak mocht maken op de openingstreffer, viel die juist aan de andere kant. Bij het eerste gevaarlijke moment aan de andere kant was het meteen raak. Vrij voor doelman Luuk Koopmans kon Jort van de Sande de bal langs de grond binnenschieten: 0-1.

Ondertussen waren Vicente Besuijen en Amar Catic van positie gewisseld en dat leverde in de blessuretijd van de eerste helft ook succes op. Amar Catic kwam vanaf links naar binnen en krulde de bal met rechts ver in de uiterste bovenhoek, onbereikbaar voor doelman Bertrams: 1-1. En dus ging ADO Den Haag met een beter gevoel richting kleedkamer voor de thee.

Het eerste gevaar na rust kwam ook weer van ADO Den Haag. Doelman Bertrams kreeg de bal uit een voorzet van Catic niet onder controle, Verheydt tikte breed op Sem Steijn, maar zijn inzet werd geblokt. Twee minuten later lag de bal weer in het net bij ADO Den Haag. Uit een ogenschijnlijk ongevaarlijke aanval nam Van de Sande van afstand het Haagse doel onder vuur en zag tot zijn verbazing het net bol staan. Een treffer waarbij doelman Koopmans er niet goed uitzag: 1-2. En weer moest ADO Den Haag in de achtervolging. Het was een fase waarin de ploeg van Ruud Brood het even kwijt was. Ook arbiter Van der Laan ging door met het uitdelen van gele prenten, nu waren Thomas Verheydt en Boy Kemper daar de dupe van. Brood wisselde ondertussen Klas voor nieuwkomen Samy Bourard. Ook Michael Mulder kwam in het veld voor zijn broer Jonathan, die last van kramp had. En Van der Laan had voor de zojuist in het veld gekomen Michael Mulder ok een gele kaart in petto.

Vlak voordat het Haagse Kwartiertje aanbrak kwam ADO Den Haag op gelijke hoogte. Brian de Keersmaecker haalde de uit zijn gezichtsveld opkomende Vicente Besuijen neer in de zestien en de bal ging op de stip. Hard joeg Sem Steijn de bal tegen de touwen: 2-2. Vijf minuten later stond de thuisploeg voor het eerste in de wedstrijd op voorsprong. Vicente Besuijen had in de zestien een prima actie in huis, haalde de achterlijn en trok voor op de inkomende Samy Bourard, die voor de 3-2 zorgde. Na nog twee wissels aan Haagse zijde (Komljenovic en Severina kwamen in het veld) had Steijn bijna weer succes, maar zijn schuiver van de rand van het strafschopgebied werd gekeerd door doelman Bertrams. Toch moest de Brabantse goalie nog één keer de gang naar het net maken. Op aangeven van Xander Severina kopte  Amar Catic (‘man of the match’) de 4-2 binnen en was de nekslag gegeven aan FC Eindhoven. Trainer Ruud Brood kreeg ook nog een gele kaart voorgehouden van ‘meester’ Van der Laan en in de vijf extra minuten gebeurde er niets meer, zodat ADO Den Haag voor de ruim 3.500 toeschouwers aan haar ereronde kon beginnen na de 4-2 winst.