Zaterdag 2E: SVC’08 stelt uit tegen HMSH tweede helft orde op zaken

HMSH wist dat het opging voor een laatste theoretische kans op lijfsbehoud in de tweede klasse, want het gat met Concordia, de nummer elf op de ranglijst, betrof acht punten voorafgaande aan de wedstrijd tegen SVC’08. Daarentegen was het voor SVC’08 zaak om met een overwinning de aansluiting bovenin te behouden en het gat naar die beroerde negende plaats niet kleiner te laten worden. Beide clubs hadden dus belang bij een goed resultaat.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

Bij SVC’08 keerde Jordy de Bruin na een schorsing weer terug in de basiself, dit ging ten koste van Matthijs de Jong. Keeper Wesley van der Werf ontbrak nog steeds vanwege een blessure en werd vervangen door Owen Lammerding, die het in dit duel uitstekend zou doen. Voorin kreeg Norvin Mercera de voorkeur boven Iliass Daoudi.

Het doel van SVC’08 was om snel op voorsprong te komen om zodoende HMSH het geloof in een goed resultaat te ontnemen. De eerste aanvallen waren dan ook voornamelijk richting doelman Youssri Allouya. In de elfde minuut leidde dit tot de eerste schietkans van Stephen de Ruiter. Maar HMSH beschikt over technisch vaardige spelers die willen voetballen en het bleef oppassen voor SVC’08 om niet te worden verrast. Zo schoot Marcel Novak in de dertiende minuut van afstand net over.

Waarschuwing

Na een kwartiertje zakte het veldspel van SVC’08 weg. Veelal werd de lange bal gezocht en was er geen goede aansluiting op het middenveld, tevens kwam van het beoogde druk zetten op de tegenstander ook niet veel terecht. In de achtentwintigste minuut kwam de eerste waarschuwing voor SVC’08. Doelman Owen Lammerding moest vol aan de bak om een hard schot van een geheel vrij voor hem opdoemende HMSH-speler uit zijn doel te ranselen. In de vierendertigste minuut was het wel raak voor HMSH. SVC’08 leidde balverlies bij het strafschopgebied en het gehele middenveld lag open voor de counter. Josue Pululu mocht vrij doorlopen en aanleggen waarna Owen Lammerding kansloos was op de harde schuiver: 1-0.

Het leek opnieuw een moeizame middag te worden voor SVC’08. Maar in de drieënveertigste minuut leidde een onhandige overtreding van rechtsachter Marcel Nowak tot een strafschop voor SVC’08. Norvin Mercera benutte dit buitenkansje, zodat beide teams met een 1-1 stand konden gaan rusten. .

Na rust kwam bij SVC’08 Matthijs de Jong in het veld voor Fabian Toet en ging Jordy de Bruin op het middenveld spelen. Deze wisseling bracht de ommekeer in de wedstrijd. SVC’08 kreeg nu het middenveld in handen, de linies speelden veel korter op elkaar, waardoor de lange bal verdween maar de combinaties vanuit het middenveld werden opgezet. In de vijftigste minuut leek dit al succes op te leveren voor SVC’08, maar de grensrechter stak weer eens onterecht zijn vlag in de lucht en scheidsrechter Olav van Hees ging hierin mee, dus geen doelpunt.

Drie minuten later was het echter wel prijs. Een schot van Jerry Plat kon ternauwernood worden gestopt door keeper Youssri Allouya en Thomas Hughes was ter plekke om de rebound in te schieten: 1-2. HMSH kon het tempo niet meer bijbenen en ging het steeds meer zoeken in heilloze individuele acties. Ook nam het aantal overtredingen toe. In de zesenzestigste minuut mocht SVC’08 een vrije trap nemen die Jordy de Bruin op het hoofd van Stephen de Ruiter legde die vrij in kon koppen: 1-3. Bij HMSH was het geloof in een goed resultaat weg en het liet SVC’08 uitlopen naar een ruime overwinning. In de tachtigste minuut strafte Jordy de Bruin een foute inschatting van de HMSH-doelman af: 1-4. Hierna maakten invallers Bjön Balzer en Sherdinant Michel het halve dozijn vol: 1-6. Al met al een ruime overwinning na een moeizaam begin, waarbij de rol die Jordy de Bruin op het middenveld kreeg, cruciaal was.