Column van Wim van den Berg

ITALIAANS SLOTAKKOORD VOETBALSEIZOEN 2022-2023

De regionale slotakkoorden heeft u al kunnen lezen, maar ik wil toch nog even gewag maken van mijn bezoek in Italië aan de wedstrijd Udinese-Juventus op zondagavond 4 juni om 21.00 uur in de fraaie Dacia Arena in Udine. Wij verbleven in het huis van onze dochter en schoonzoon (fan van Udinese), samen met onze kleinzoon (een fervent Juve-fan). Hij reed ons veilig heen en weer naar Udine, zo’n kleine 30 kilometer vanaf het huis. Bij het stadion absolute topdrukte en chaos met parkeren. Net als vele andere automobilisten uiteindelijk ergens op een laantje in de berm geparkeerd en lopen naar het stadion, langs de opgestelde politie en gewapend met geprinte tickets voor Tribuna Centrale Nord C, waar je kunt komen na een zware hellingproef en trappen omhoog en vervolgens trappen met grote afstap en zonder leuning naar rij 20, maar wel mooie plaatsen. Dat mag ook wel voor € 75,– per stuk. In tegenstelling tot vijftien jaar geleden – toen we daar ook waren en het stadion nog niet overdekt boven alle tribunes – nu geen roze La Gazzetta dello Sport op de stoelen en opvallend veel Juve-aanhang. Ik heb video’s gemaakt van de sfeer makende enorme herrie door beide kampen veroorzaakt en de gehele wedstrijd door te horen.

Uiteraard heb ik het arbitrale trio (scheidsrechter was Marco Guida) nauwgezet gevolgd, dat zich voorverwarmde pal voor onze neuzen. Tijdens het warmlopen was mijn kleinzoon zo lief om drankjes te gaan halen: trappen verder af en de catacomben in; na enige tijd weer terug, trappen op en contanten gevraagd aan mijn schoonzoon. Je kon daar niet pinnen, hetgeen wel typisch is voor zo’n modern stadion. Hij weer terug met draagkarton voor 2 bier en 1 cola.

De opkomst van de teams was overweldigend en het zingen en brullen op de tribunes tegen elkaar oorverdovend. Eenmaal begonnen bleek Juve wel het wat betere spel te vertonen, maar Udinese was soms ook niet ongevaarlijk. In de rust bij de stand 0-0 een foto van ons drietal laten maken met de volle tribunes op de achtergrond.

Na rust kwam in de 62e minuut Angel Di Maria onder groot applaus in de ploeg van Juve (hij verving Fabio Miretti) en in de 68e minuut maakte Frederico Chiesa het enige en dus winnende doelpunt voor Juventus en mijn kleinzoon ging volstrekt uit zijn panty. Daarna was het toch af en toe billenknijpen voor hem en werd mijn schoonzoon enthousiaster, toen Udinese een paar fraaie kansen kreeg.

Maar de stand bleef zoals die was, Udinese eindigde als veilige twaalfde en Juventus had de overwinning weliswaar nodig, maar bleef zevende omdat AS Roma ook had gewonnen. Dat zal dus Conference League worden voor de club uit Turijn.

De gele traptreden omhoog waren op zijn zachtst gezegd erg lastig voor mij en de trappen vlak voor de hellingproef (nu naar beneden) ook geen feest. Maar de auto vrij snel gevonden. Gekeerd op het paadje en naar de rotonde, waar vele uitvalswegen waren afgezet. Metertje voor metertje, met gigantisch veel invoegers van alle kanten en uiteindelijk na vijftien minuten toch redelijk snel een afslag terug naar Spilimbergo en ons verblijf in Costa, onderdeel van Castelnovo, een gemeente in de provincie Pordenone. Om 00.30 uur het lekkere logeerbed in en de andere dag terugrijden met de huurauto naar Venetië, de airport Marco Polo, vanwaar met EasyJet veilig terug naar Amsterdam. Vier dagen uit en thuis, een voetbal-gerelateerde trip, veel gezien van de fraaie omgeving en een geluidsopname mee terug van de koekoek, die ons in de ochtend mocht wekken……..Mooier slotakkoord is er niet!

 

 

Lees verder