3e Divisie: TOGB zet Quick verrassend eenvoudig opzij

Op een heerlijke lentedag mochten de Haantjes op bezoek bij TOGB en hadden hiermee de dichtstbijzijnde uitwedstrijd op het programma. De onderlinge wedstrijden zijn nooit saai, beide doen het goed in de laatste periode en mede hierdoor was het gezellig druk op Sportpark Het Hoge Land. De aanwezigen zagen ditmaal een minder spannende editie, die terecht door de thuisploeg werd gewonnen.

Tekst: Marcel de Kler     |       Foto’s: Aad van der Knaap

Quick liet vanaf het eerste fluitsignaal zien voor de punten te zijn gekomen en startte goed. Enkele hoekschoppen leverden wel dreiging op, maar nog geen echte kansen. Toch kantelde de wedstrijd al snel en nam TOGB het initiatief over. De tactische plannen van trainer Paul van der Zwaan kregen niet de uitwerking op het droge en stroeve veld. Quick kwam hierdoor niet goed in haar vertrouwde combinatiespel en TOGB werd steeds dreigender.

Na het spelen van iets meer dan een kwartier had de thuisploeg al een tweetal grote kansen gekregen. Eerst werd een schot nog net op tijd geblokt door de Quick-defensie en iets later moest doelman Patrick Zunderdorp handelend optreden bij een schot uit een lastige hoek. Halverwege het eerste bedrijf kon de Quick-defensie weer opgelucht ademhalen, nadat een TOGB-inzet nog net van de lijn gehaald kon worden. Toen iets later de bal opeens uit een scrimmage voor de voeten van een TOGB-aanvaller viel en hij van dichtbij op doelman Zunderdorp schoot, mochten de Haantjes wederom niet klagen.

Grip

In het restant van het eerste bedrijf bleef TOGB de betere ploeg en combineerde het een stuk makkelijker dan de bezoekers. Het wachten bleef op doelpunten, maar de Haagse defensie kreeg iets beter grip op de lopende TOGB-spelers. In de slotfase tot de rust begon Quick beter in haar spel te komen, maar tot echte kansen leidde het nog niet. Dat de thee met de brilstand behaald werd, kwam dan ook voornamelijk voor de bezoekers als een geschenk, want TOGB had al zeker twee doelpunten moeten maken.

Na de rust begon Quick wederom sterk en kon het na enkele minuten al bijna juichen. Na een goede aanval over de flank en een goede individuele actie van Joshua Emegha, legde hij de bal panklaar terug op Abdul Sango. Die leek de openingstreffer aan te tekenen, maar via een TOGB-verdediger werd de bal alsnog van richting veranderd en eindigde naast het doel. Uit de toegekende hoekschop kopte Thomas van Haaften net naast het Berkelse doel.

Hierna pakte de thuisploeg het initiatief weer over en dit leidde ditmaal wel tot een verdiend doelpunt. Een TOGB-aanval leek onderschept te worden door de Quick-defensie, maar het wegwerken van de bal was uiterst knullig. Anthony Slierendrecht kreeg de bal op een presenteerblaadje en prikte de bal in de verre hoek langs de kansloze Quick-doelman voor de 1-0. Hierna ging Quick op zoek naar een treffer, maar moest het beducht zijn op uitbraken van de bezoekers.

Dit bleek in de praktijk anders uit te pakken en op slag van het uur spelen drukte scheidsrechter Dogterom zijn stempel onnodig hard op de zeer sportieve wedstrijd. Max le Fevre werd na een onderschepping over de flank richting het Quick-doel gelanceerd in een pijnsnelle omschakeling. Verdediger Dante Roethof haalde hem op snelheid bij en veroverde de bal met een correcte schouderduw. Althans, dat vonden de meeste aanwezigen. Scheidsrechter Dogterom zag er echter een overtreding in en toonde Roethof een rode kaart voor het ontnemen van een doelrijpe kans.

Protesteren haalde niets uit, maar de rode kaart bleek wel het nodige los te hebben gemaakt bij de Haantjes, die hierna veel beter in de wedstrijd kwamen. Combinaties begonnen weer beter te lopen en het gevaar van TOGB ging wat liggen. Toch bleef het langere tijd bij enkele speldenprikjes, totdat het Haags Kwartiertje bijna aanbrak. Na een goede aanval leek Rachid Bouyaouzan de bal binnen te koppen, maar deze ging buitenkant paal net naast het TOGB-doel.

Quick ging steeds nadrukkelijker op zoek naar een beter resultaat, maar moest keuzes maken met een man minder. Dat leverde TOGB een dikke tien minuten voor tijd de beslissing op, want bij een verre inworp kon Max le Fevre om zijn verdediger draaien en was er geen rugdekking. Alleen voor doelman Zunderdorp faalde hij niet van dichtbij en zodoende stond de 2-0 op het bord. Slechts enkele minuten later leek Quick geknakt en rijp voor de slacht na een hoogtepunt van de middag en mocht het doelman Zunderdorp danken dat de score nog niet verder opliep.

Toch zou de thuisploeg nog een keer mogen juichen. Na het inbrengen van een bal van de zijkant werd deze koppend weggewerkt door de Quick-defensie. De meegekomen Wouter Vermeer staat niet meteen bekend om zijn lenigheid, maar had wel een omhaal in petto. Deze viel met een verraderlijke boog over de verdediger op de doellijn via de onderkant lat binnen voor de 3-0. Een zeer fraaie treffer die Vermeer ook duidelijk wilde vieren.

In het restant van de wedstrijd bleven verdere kansen uit en kon TOGB drie verdiende punten bijschrijven, want de thuisploeg was duidelijk de betere ploeg geweest. Quick kan de wonden gaan likken en zal komende donderdagavond, wanneer ingehaald moet worden bij TEC, met een konijn uit de hoed moeten komen om een drietal schorsingen op te kunnen vangen. Komend weekend zijn beide teams dan vrij en zal in mei de beslissing in de derde periode gaan vallen, waar Quick en TOGB overigens beide op een punt achterstand staan op de koplopers sv Meerssen en Blauw Geel’38.

Lees verder