Ervin Lee, coach ADO Den Haag O21: ,,Ik ben enorm trots op mijn spelers’’

Afgelopen weekend heeft ADO Den Haag O21 het seizoen afgesloten met een gelijkspel op bezoek bij NAC Breda O21. Dat gelijkspel was voor de Haagse ploeg genoeg om na de promotie ook het kampioenschap binnen te halen.

Tekst: Glenn Duijzer      |      Foto’s: Rick van Zon

Jaydavon Haas was met twee treffers de man waarom het na rust draaide. Bij rust keken de geelgroenen nog tegen een 2-0 achterstand aan. Coach Ervin Lee nam de leiding over van Giovanni Franken na de eerste wedstrijd in de voorjaarscompetitie. ADO Den Haag O21 was ongelukkig gedegradeerd in de najaarscompetitie, maar zal nu in het seizoen 2024-2025 wederom uitkomen in Divisie 1, het hoogste niveau in de O21-competitie.

Een gesprek met Ervin Lee na het binnenhalen van de titel.

De ene na de andere speler vraagt of hij met eigen vervoer naar huis mag. Volgens mij zit straks alleen de staf nog maar in de bus?

,,De spelers hebben het verdiend en van mij mogen ze dat dan. Ik ben enorm trots op mijn spelers.’’

Je komt op een lullige manier op 1-0 achter bij NAC, waarna je de wedstrijd eigenlijk domineert. Toch ga je de rust in met een onnodige 2-0 achterstand.

,,Het was heel vreemd. Ik denk dat de spanning meer bij NAC lag, dan bij ons. Voor die 1-0 was er ook niet veel aan de hand. NAC had meer balbezit en het was wat fysieker. Verder vond ik het gelijk op gaan. Wij werden wel steeds beter en dan krijgen we die lullige 1-0 tegen.’’

Die 2-0 incasseren jullie op het moment dat het overwicht juist bij jullie was?

,,We maken die kansen niet af en wat wij voor de wedstrijd juist bespraken, werd niet nageleefd. Daar maakte NAC gebruik van en scoorde de 2-0. Dat was jammer, maar we hadden gelukkig nog een helft om de achterstand goed te maken.’’

Ik denk dat het na twee minuten in de tweede helft duidelijk werd dat het wachten was op de Haagse treffers?

,,Ik vond ons na rust goed en beter spelen. Wij speelden gewoon voetbal en gaven alles of niets, wat je juist in die situatie verwacht van een ploeg die 2-0 achterstaat. Het voetbal wat wij behoren te spelen, lieten we vanaf minuut 47 ook daadwerkelijk zien. Dan is het helemaal terecht dat je twee doelpunten maakt.’’

Na de gelijkmaker waren er nog twintig minuten te spelen. Daarvan werd er tien minuten goed gevoetbald en hing de 2-3 in de lucht. Maar de laatste minuten zakte de ploeg weer in, waardoor NAC alsnog wat kansen kreeg.

,,Omdat wij de 2-3 niet scoorden, kreeg NAC het idee dat het met één treffer toch kampioen kon worden. Wij lieten na om die genadeklap te geven en daarmee gaven we NAC hoop op een beter resultaat. Dat was wel een beetje de problemen over jezelf afroepen.’’

Die allerlaatste corner van NAC werd gewoon naast gekopt.

,,Corners en vrije trappen dichtbij onze goal. We gingen ineens overtredingen maken op plekken waar het niet echt handig is om het daar te doen. Dan kwam hun keeper ook nog mee naar voren. Maar ook daar kwamen we mee weg. Daarin moeten we toch iets slimmer en volwassener worden. Wanneer en waar maak je de overtreding.’’

Hield je er rekening mee dat je in Breda door de spelers onder de douche zou worden gegooid, toen je deze selectie na één wedstrijd overnam?

,,Nee, helemaal niet. Maar ik heb er de laatste weken wel over nagedacht dat het echt te gek zou zijn, als ik met deze selectie ook kampioen zou worden. Het is me toch gelukt.’’

Je doelt daarmee op het kampioenschap in de najaarscompetitie met ADO Den Haag O17? Maar als ik de bank tegen NAC zag, dan nam Tayeb Balhaddad toch perfect de taken over van Ronald Samson. Daarmee vierde Balhaddad gewoon ook beide feestjes mee.

,,Ik heb gewoon geluk dat ik zowel met Ronald als ook met Tayeb goed kan samenwerken.’’