ADO Den Haag moeizaam naar volgende bekerronde

ADO Den Haag is een ronde verder in het bekertoernooi. En daar is gelijk alles mee gezegd. Erg overtuigend was het allemaal niet. ADO Den Haag heeft het in de KNVB bekerstrijd toch niet zo op amateurclubs. In het verleden vloog de Haagse BVO wel eens uit het toernooi tegen een amateurclub.

Foto’s: Orange Pictures

Toch achtte trainer Dirk Kuijt het niet nodig om in zijn sterkste formatie te verschijnen tegen Excelsior’31, een club spelend in de Derde Divisie zaterdag. Luuk Koopmans stond in het doel in plaats van Hugo Wentges. Dat gebeurt wel vaker, dat de reservedoelman mag aantreden in de bekerstrijd. Maar nu was er ook een plaats ingeruimd voor Finn van Breemen, Daryl Werker, Guillem Rodriguez, Titouan Thomas en Mario Bilate. Diverse vaste krachten deden niet mee of zaten op de bank.

Excelsior’31 startte furieus en ADO Den Haag stond al bijna vlak na het begin – wat in de competitie ook al eerder gebeurde – op achterstand. Niek Davina trof met zijn kopbal de lat boven Luuk Koopmans. Diezelfde doelman had even later de nodige moeite met een inzet van Givan Werkhoven, die hij in tweede instantie onder controle kreeg.  ADO Den Haag moest tegen de amateurs uit het Overijsselse Rijssen vol aan de bak. Max de Waal probeerde het met een schot, dat echter geblokt werd en Dhoraso Klas kopte recht in handen van doelman Anthony Zaltbommel. Na een klein half uur was de formatie van Kuijt dicht bij de gelijkmaker. De voorzet van Amar Catic was echter niet op maat, waardoor Mario Bilate niet tot scoren kon komen.

Even later kwam de thuisploeg verrassend aan de leiding. Givan Werkoven gaf doelman Koopmans met en schot in de korte hoek het nakijken: 1-0. Niet lang na die treffer kwam ADO Den Haag toch weer langszij. Bij een diepe bal was Amar Catic sneller dan doelman Zaltbommel bij de bal en zijn voorzet werd door Alex de Jong ongelukkig in eigen doel gewerkt: 1-1. Kuijt haalde nog voor het rustsignaal Rodriguez naar de kant en bracht voor hem Joël Zwarts. Ook in de pauze voerde de Katwijker twee wissels door. De Waal en Bilate bleven in de kleedkamer achter en voor hen kwamen Malik Sellouki en Thomas Verheydt. Zij zouden later nog belangrijk worden voor ADO Den Haag.

Excelsior’31 kwam wederom beter uit de startblokken dat de Haagse profs. Binnen vier minuten kreeg Werkhoven de nodige ruimte van Daryl Werker om uit te halen en zette zijn ploeg voor de tweede maal op voorsprong: 2-1. ADO Den Haag kon weer in de achtervolging. Vlak na die treffer leek Verheydt al orde op zaken te stellen, maar zijn kopbal werd uitstekend uit het doel geranseld door goalie Zaltbommel, waarna Zwarts toch scoorde, maar die treffer werd wegens buitenspel geannuleerd door scheidsrechter Perez.

Op bijna een uur spelen kwam de gelijkmaker toch tot stand en Malik Sellouki was in zijn debuutwedstrijd in de hoofdmacht de schutter: 2-2. Binnen drie minuten kon ADO Den Haag weer juichen. Thomas Verheydt schatte een voorzet van Xander Severina goed in en schoot de bal langs Zaltbommel: 2-3. ADO Den Haag werd sterker en bij Excelsior’31 ging de vermoeidheid een rol spelen. Tocht moesten de bezoekers alert blijven voor snelle tegenstoten van de Derde Divisionist. Vijf minuten voor tijd leek het toch nog fout te gaan voor de Hagenaars, want Excelsio’31 kwam toch nog langszij. Tot opluchting van de fans en Haagse bank werd de treffer echter afgekeurd door leidsman Perez. Ook in de blessuretijd was de thuisploeg uit Rijssen nog dicht bij de gelijkmaker en dus een verlenging, maar die ellende bleef ADO Den Haag bespaard. De volgende ronde was bereikt en dat maakte de terugreis naar de Residentie minder zwaar.

Opstellingen:

Excelsior ’31:
Zaltbommel; Vloedgraven, De Jong, Davina (72. Seppenwoolde), Schmidt; Gerritsen Mulkes, Leemhuis (77. Paais), Veltkamp; Kaptein, Werkhoven, Reinders.

ADO Den Haag:
Koopmans; Hall, Van Breemen, Werker, Rodríguez (40. Zwarts); Thomas, Klas, De Waal (46. Sellouki); Catic, Bilate (46. Verheydt (81. Esajas)), Severina.

 

Lees verder