Oefen: Leerzame oefenwedstrijd voor ADO Den Haag O21

Eén week voor de start van de competitie speelde ADO Den Haag O21 een oefenwedstrijd op De Aftrap tegen PEC Zwolle O21. Het team van trainer Giovanni Franken wist de wedstrijd met 2-1 te winnen.

Tekst: Glenn Duijzer      |       Foto’s: Frans Leermakers

Tegenstander PEC Zwolle O21 kende een vreemd seizoen 2022-2023 waarin het de najaarscomptitie won en zich plaatste voor de play-offsfinale voor promotie. De voorjaarscompetitie werd echter op een degradatieplaats afgesloten en de club begint nu in Divisie 2. Almere City O21 werd kampioen van die competitie en was direct gepromoveerd naar de Derde Divisie omdat Jong Volendam daaruit degradeerde. Overigens won PEC Zwolle O21 een week na de degradatie, toevallig in Den Haag na een 3-2 nederlaag, wel de KNVB beker voor O21-teams. In de halve finale werd met 1-0 gewonnen van ADO Den Haag O21. Kortom, de ploegen waren aan elkaar gewaagd. De huidige trainer van PEC Zwolle O21 heeft een ADO Den Haag-verleden, Jurgen Seegers.

Schaakpartij

De eerste helft had meer weg van een schaakpartij dan van een voetbalwedstrijd. Zonder echte kansen. Na een mooie solo van Lloyd Hendriks eindigde zijn schot op de vuisten van doelman Duke Verduin. Aan de andere kant pakte de Haagse doelman Kilian Nikiema een directe vrije trap van Dylan Ruwerd. Rond het half uur viel Niels Noordhoek geblesseerd uit, zijn vervanger was Raelson Gomes Landim. Enkele minuten later was er een snelle counter van de bezoekers via Damian van der Haar en Arenchelo Leito. Het schot van laatstgenoemde was een makkelijke prooi voor doelman Nikiema.

In de laatste minuut van de eerste helft was er ineens wel vuurwerk. Knullig balverlies in de Haagse verdediging leverde Leito balbezit op. Hij zette Mohammed Oekhattou alleen voor de doelman en Nikiema was kansloos op de schuiver in de rechterhoek: 0-1. Direct na de aftrap was het Hendriks die de gelijkmaker op zijn schoenen had. Doelman Verduin stopte de Haagse inzet.

In de rust was er één wissel aan Haagse zijde: Devyn Payne werd vervangen door Nigel Owusu. ADO Den Haag O21 kwam sterk uit de kleedkamer en scoorde de gelijkmaker vanaf de aftrap. De aanval eindigde met een voorzet van Elijah Velland op Hendriks, waarna de rechtsbuiten de gelijkmaker scoorde: 1-1. De geelgroene formatie rook bloed en bleef aandringen op een beter resultaat.

De tweede treffer viel uit een aanval waar vaker op getraind is. De bal werd vanuit de verdediging opgebouwd en Joey Brandt gaf de lange bal op Hendriks. Op zijn buurt wist hij vanaf rechts Velland te bereiken. In plaats ineens op het doel te schieten, kapte hij eerste zijn tegenstander uit om vervolgens de bal snoeihard in de touwen te jagen: 2-1. ADO Den Haag O21 was na rust de dominantere ploeg en behield het initiatief. De enige kans die er nog was in de wedstrijd kwam van Soufian El Hannoudi. Zijn schot van buiten het strafschopgebied eindigde op de vuisten van doelman Verduin.

Opstelling ADO Den Haag O21 (tegen PEC Zwolle):

Kilian Nikiema, Niels Noordhoek (28. Realson Gomes Landim), Devyn Payne (Nigel Owusu), Gylermo Siereveld, Ronald Boakye, Calvin Gustina (87. Devyn Payne), Joey Brandt, Finn de Bruin, Lloyd Hendriks, Sofiyan El Hannoudi, Elijah Velland (73. Fabian Shahaj)

Programma

Komende dinsdag oefent ADO Den Haag O21 nog tegen VUC. De aftrap op Sportpark Het Kleine Loo is om 19.30 uur. Zaterdag staat de uitwedstrijd tegen AFC O21 voor de KNVB-beker O21 op het programma. De aftrap op Sportpark Goed Genoeg in Amsterdam is om 12.15 uur.