O23 Divisie 1: Dominant ADO Den Haag O21 verrast FC Groningen

Nooit eerder speelde ADO Den Haag O21 tegen FC Groningen zo dominant als zaterdagmiddag op De Aftrap. De formatie van trainer Giovanni Franken beloonde zich daardoor met een zege van 4-2. Daarmee namen de geelgroenen sportieve revanche voor de nederlaag van 3-0, een week eerder bij de openingswedstrijd van de competitie in Rotterdam tegen Feyenoord.

Tekst: Frans Leermakers      |       Foto’s: Rick van Zon

Aan het einde van het eerste kwartier legde ADO Den Haag de basis voor de triomf. Hierbij speelde de tot de selectie van het eerste team behorende Robyn Esajas een belangrijke rol. In de twaalfde minuut opende hij alert reagerend op de hem geboden ruimte de score: 1-0. Drie minuten later tekende hij voor de verdubbeling van de marge. Joey Brandt was de man van de assist, nadat hij fel doorzettend in balbezit was gekomen: 2-0.

Met de twee treffers tankte ADO Den Haag zo veel zelfvertrouwen, dat het de bal steeds feillozer rond kon spelen en nog meer perspectiefrijke mogelijkheden creëerde. Overigens, toen er nog niet was gescoord, hielden de partijen elkaar in evenwicht. De eerste mogelijkheid was zelfs voor de bezoekers. Een gevaarlijke aanvalscombinatie van de Groningers werd goed doorzien door Nigel Owusu, die ingreep ten koste van een hoekschop.

Overwicht

Het Haagse overwicht als gevolg van de twee treffers had nog veel meer reliëf kunnen krijgen, toen Robyn Esajas bijna halverwege de eerste helft weer dreigde door te breken. Hij werd echter dusdanig zwaar gehinderd door Groningse verdedigers, dat hij niet tot een doelpoging of een voorzet kon komen. Vlak na rust stond Esajas oog in oog met de 3-0, maar mikte toen de bal tegen het zijnet van het Groninger doel. Aan de andere kant deden de bezoekers in offensieve zin iets terug via een schot van Steijn Potma. Doelman Sem Buvelot pareerde de schuiver bekwaam.

De dominante rol leek ADO Den Haag soms vleugels te geven. Na iets meer dan een uur trof Sofyan El Hannoudi doel met een schot uit een bijna onmogelijke hoek: 3-0. Hij was ook de maker van de 4-0 in de zeventigste minuut na een fraaie voorzet van Ronny Boakye. De tegen een tegenstander van kaliber als FC Groningen ongekend ruime voorsprong onderging toch een halvering. Eerst kende scheidsrechter Broekhuizen FC Groningen een strafschop toe. Drie minuten na de 4-0 kreeg Keanu Does de bal ongelukkig tegen de arm, waardoor Kian Slor de stand vanaf de penaltystip op 4-1 kon brengen. Jens Schraven bepaalde drie minuten voor tijd de eindstand op 4-2 door via een Haagse kluts met een rollertje te scoren. Bizar genoeg kreeg de Haagse triomf dus alsnog een enigszins bescheiden aanzicht.

ADO Den Haag O21 moet voor de derde competitieronde zaterdag 16 september naar Twello, waar het om 13.30 uur aantreedt tegen Go Ahead Eagles O21.