Oefenvoetbal: Grote overwinning ADO Den Haag O21 op Wilhelmus

Afgelopen weekend verloor ADO Den Haag O21 de tweede competitiewedstrijd op rij met 1-0 en de spelers van trainer Giovanni Franken waren uit op de revanche. Kind van de rekening zou derdeklasser Wilhelmus moeten worden. De Voorburgers begonnen goed aan de competitie, want afgelopen zaterdag werd de openingswedstrijd met 1-3 gewonnen van het Wassenaarse Blauw Zwart.

Tekst: Glenn Duijzer | Foto’s: Rick van Zon

Aan de kant van ADO Den Haag O21 begon stagespeler Joëlle Gill’ard in de basis. De 18-jarige Gill’ard heeft een verleden in de jeugd van Feyenoord, PSV en FC Utrecht. Wilhelmus trainer Jan Linkerhof had de keuze gemaakt om geen reservekeeper op de bank te laten plaatsnemen. De reservekeepers werd op veld onderworpen aan een keeperstraining. De keuze viel op trainen in plaats van negentig minuten op de bank plaats te nemen. In geval van nood behoefde de reservedoelman geen warming-up te doen.

Sterk

ADO Den Haag O21 begon sterk aan de wedstrijd en kreeg na zeven minuten een directe vrije trap. Stageloper Gill’ard schoot de bal net over het doel van Pepijn van Beers. Net na het kwartier werd het dan toch 0-1 na wederom een directe vrije trap van ditmaal Mustafa Tetik. Doelman Van Beers kreeg er wel een hand achter, maar was kansloos bij de rebound van Jaydavan Haas. Nog geen twee minuten later werd het 0-2 nadat Gill’ard met een steekpass Enoch George alleen voor de geelzwarte doelman zette. De schuiver van de Haagse spits was net buitenbereik van de Voorburgse doelman.

Scrimmage

Nog geen twee minuten later was daar de volgende Haagse kans na weer goed doorkomen van verdediger Aiman Achemlal aan de rechterkant. Zijn voorzet was precies op maat voor Lorenzo Maasland, maar zijn kopbal eindigde echter op de lat. In de 24e minuut werd het alsnog 0-3, want na een scrimmage in het Voorburgse strafschopgebied scoorde Joey Brandt de derde Haagse treffer scoorde. Vlak voor rust kregen de gastheren de eerste mogelijkheid na een diepe bal vanuit de verdediging op Cedric Aké. De broer van Manchester City-speler Nathan wist net niet op tijd bij de bal te komen, waardoor de Haagse doelman Sem Buvelot de bal uit kon schoppen. Op slag van rust wist ADO Den Haag O21-spits George zijn tweede en ADO’s vierde treffer te scoren. De lange spits kapte en draaide in het strafschopgebied goed tussen de verdedigers door om daarna hard de 0-4 te scoren.

In de rust wisselden beide trainers diverse malen, maar de eerste kans was na enkele minuten al voor ADO Den Haag O21. Spits George vond zich na een mooie actie oog-in-oog met doelman Van Beers. Ditmaal kwam de doelman als winnaar uit de bus. Spits George was in de 56e minuut wederom betrokken bij een Haagse treffer, nadat hij één-op-één met de doelman in botsing kwam met diezelfde doelman. De meegelopen invaller Sofyan El Hannoudi wist de vrij liggende bal makkelijk in het lege doel te schieten: 0-5.

Kluts

Net na het uur spelen was er een goede kans voor Wilhelmus toen verdediger Cas van Delft de bal van rechts in het doelgebied schoot. Josh Smart was iets gelukkiger in de kluts met Sinan Özen, maar zijn inzet werd door de Haagse doelman naast getikt. De goed leidende scheidsrechter Mike van Dam moest na 65 minuten een gele kaart trekken voor Wilhelmus-speler Aké. Niet voor zijn overtreding op Nigel Owusu, maar voor het wederom commentaar geven op de scheidsrechter. Twee minuten later nam trainer Jan Linkerhof de juiste beslissing om Aké naar de kant te halen tijdens een wisselmoment.

Strafschop

Twintig minuten voor tijd kregen de gastheren de laatste mogelijkheid na een voorzet van Timo Aalbers vanaf de rechterkant. Aanvaller Brandon Poncin kwam millimeters te kort om de bal achter Buvelot te krijgen. Het slotakkoord was voor de geel-groenen met een strafschop na 78 minuten, toegekend door een overtreding van Iphraim Chtatai, die daarvoor ook de gele kaart te zien kreeg. Keanu Does liet zich dit kansje niet ontnemen en schoot netjes de 0-6 binnen. In de laatste minuut was het de nadrukkelijk aanwezige spits George, die in de kluts de einstand uiteindelijk bepaalde op 0-7.

Komende zaterdag staat er voor beide ploegen een thuiswedstrijd op het programma. Wilhelmus ontvangt op het eigen Sportpark Westvliet het Delftse Full Speed om 15.00 uur. In het Haagse Zuiderpark trapt ADO Den Haag O21 op hetzelfde moment af tegen De Graafschap.