Divisie 1: ADO Den Haag O21 wint met minimaal verschil van FC Volendam O21

Na dagen van zware regenval werd de wedstrijd in Divisie 1 tussen ADO Den Haag O21 en FC Volendam O21 onder een stralend zonnetje gespeeld. Tegenstander FC Volendam kwam vorig seizoen nog uit in de Tweede Divisie en staat nu in de middenmoot van Divisie 1.

Tekst: Glenn Duijzer     |       Foto’s:   Rick van Zon

De selectie van ADO-trainer Giovanni Franken voor de wedstrijd tegen FC Volendam bestond uit slechts zestien spelers, inclusief een tweetal keepers. Door blessures miste de trainer de spelers Niels Noordhoek, Davyn Payne, Keanu Does, Raelsom Landum, Lorenzo Maasland en Lloyd Hendriks. Daar kwam op de wedstrijddag nog aanvoerder Finn de Bruin bij vanwege ziekte.

De eerste helft speelde zich voornamelijk af op de helft van ADO Den Haag. Het zo geliefde van achteruit opbouwen van de Haagse ploeg lukte tegen het andere Oranje niet helemaal. De tactisch sterke ploeg uit het vissersdorp wist de geel-groenen aardig onder druk te houden. Tot echte kansen kwam het overigens ook niet omdat de Haagse verdediging onder leiding van Emre Ates en Nigel Owusu geen steken liet vallen. Mogelijkheden waren er wel, maar tweemaal wist Thijmen de Koning zijn doel schoon te houden. Eerst op een inzet van Key-Shawn Wong-A-Soij en daarna onderschepte hij de bal na een voorzet van Rob Tol. Verder dan een onnodige gele kaart voor Ates gebeurde er voor rust weinig.

Aan het begin van de tweede helft was er in de Haagse ploeg slechts één wijziging doorgevoerd. Robyn Esajas bleef in de kleedkamer achter en zijn vervanger was Issac Dijkhuizen. Binnen een tweetal minuten was het raak toen Dijkhuizen in het strafschopgebied naar beneden werd getrokken: Strafschop voor ADO Den Haag en Myron Mau-Asam mocht met een rode kaart de kleedkamer opzoeken. Tijdens een doodmoment later in de wedstrijd kwam scheidsrechter Florian Lodeweegs netjes bij FC Volendam trainer Dingsdag uitleggen waarom hij rood en een strafschop gaf.

Het buitenkansje was niet aan Sofyan El Hannoudi besteed, zijn inzet werd door doelman Kayne van Oeveren geblokt. Enkele minuten later schiet dezelfde doelman de bal tegen het hoofd van Jaydavon Haas, die de bal direct op El Hannoudi kopte. De Haagse aanvaller zag aan de rechterkant Dijkhuizen op volle snelheid voorbij stormen en legde de bal precies in zijn loop. Oog in oog met de doelman maakte Dijkhuizen geen fout en schoof de bal links van de doelman in het doel: 1-0.

Strafschop

Na tien minuten in de tweede helft kregen de bezoekers een goede kans, nadat de Haagse doelman een vrije trap niet onder controle kreeg. Jermaine Rijssel kreeg de kans om de gelijkmaker te scoren maar op de doellijn bracht Ates redding. Na een goed uur wisselde ADO Den Haag voor de tweede keer en El Hannoudi verliet het veld en zijn vervanger was Enoch George. Diezelfde George werd nog geen minuut later in de het strafschopgebied door Nash Bijnoe onderuitgehaald. Waar iedereen een strafschop verwachtte, floot de arbiter voor een vrije trap tegen de Haagse aanvaller. De arbiter floot daarna steeds warriger, waardoor er bij beide teams de nodige irritatie ontstond. Bij een zuivere Haagse uitbal gaf hij bijvoorbeeld een inworp voor de bezoekers. Dit ook tot grote verbazing van de Volendamse bank.

Overtalsituatie

Ondertussen hielden de geel-groenen de bezoekers redelijk onder controle. Met een man meer was er zelfs de mogelijkheid om de score verder uit te breiden. Een mooie actie van Aiman Achemlal, die vanaf de achterlijn de bal voortrok, maar door George aan de verkeerde kant van de paal werd langs geschoten. Het Haagse kwartiertje werd ingeluid met wederom een rode kaart voor de bezoekers. Diego Lima schopte Kaj van Houwelingen na en mocht eveneens direct vertrekken. De Haagse ploeg kreeg nu een overtalsituatie van twee spelers, maar hikte tegelijkertijd met twee gedachtes. Houden we de 1-0 vast of gaan we voor de 2-0. Deze houding zorgde ervoor dat de bezoekers meer druk gingen zetten op de Haagse verdediging met vooral lange ballen. Enkele minuten voor tijd wisselde ADO Den Haag O21 voor de laatste maal en Elijah Velland verliet het veld voor verdediger Mustafa Tetik. Een overtreding in de laatste minuut leverde diezelfde Tetik nog een gele kaart op. Het duurde lang voordat de vrije trap werd genomen, omdat ook de doelman mee naar voren ging. De Haagse counter was messcherp op deze vrije trap en Haas wist de bal van ongeveer dertig meter net niet in het Volendamse doel te krijgen.

De laatste minuten werden simpel door de Haagse spelers uitgespeeld en Dijkhuizen slalomde zich door de Volendamse verdediging heen en probeerde met een uiterste krachtinspanning de bal achter de doelman te tikken. Hij kwam daarbij in botsing met diezelfde doelman en kreeg van de arbiter ook een directe rode kaart. Het was direct het laatste wapenfeit van de wedstrijd, die ondanks drie rode kaarten geen moment uit de hand leek te lopen.

Komende week komt ADO Den Haag O21 tweemaal in actie. Op dinsdag 17 oktober staat de vriendschappelijke wedstrijd tegen RKDEO op het programma. De aftrap op Sportpark Centrum is om 20.00 uur. Komende zaterdag, 21 oktober, speelt ADO Den Haag O21 een bekerwedstijd tegen FC Eindhoven O21. De wedstrijd begint om 15.00 uur in het Haagse Zuiderpark.