Divisie 1: Onnodige thuisnederlaag voor ADO Den Haag O21

De vaste supporters van ADO Den Haag O21 kregen afgelopen zaterdag flashbacks naar vorig seizoen toen ADO O21 zichzelf onnodig in de problemen bracht in de najaarscompetitie. Vorig jaar speelde de ploeg van Giovanni Franken zich pas op de laatste speeldag veilig nadat het in de competitie tweemaal had verloren van Willem II en eenmaal van FC Emmen. Het waren van beide ploegen de enige overwinningen, waardoor beide ook afdaalden naar Divisie 2.

Tekst: Glenn Duijzer     |        Foto’s: Rick van Zon

Hoewel de stand er nu rooskleuriger uitziet dan vorig seizoen. Dit seizoen staan er drie ploegen onder ADO O21, waarvan er nog twee als tegenstanders fungeren de komende weken. Go Ahead Eagles heeft tweemaal gewonnen, waarvan eenmaal tegen ADO Den Haag O21. SC Cambuur heeft nu tweemaal gewonnen en beide tegen ADO O21 en het op de laatste plaats bivakkerende FC Volendam heeft eenmaal verloren van ADO 21. Met nog drie thuiswedstrijden voor de boeg, zal ADO O21 ditmaal niet dezelfde zorgen krijgen als in januari 2023.

Voorsprong

Hoewel de bezoekers de indruk gaven vrij fel van start te gaan aan, waren de eerste kansen voor ADO O21. Na twee minuten zag Elijah Velland zijn schot voorlangs gaan en enkele minuten later wist de Cambuur-doelman Tyrick Bodak een schot van Finn de Bruin te pareren. Rondom de dertigste minuut was er een tweetal kansen voor de bezoekers. De Haagse doelman Thijmen de Koning wist eerst een kopbal van Toni Jonker met een uiterste krachtinspanning te stoppen en twee minuten later kopte Tom van der Werff op de lat. Voor rust kwamen de bezoekers toch op een voorsprong. De aan de linkerkant oplopende Chima Anyasi werd door Haagse spelers niet goed opgepakt en zijn pass door het centrum op Vincent Pichel werd door de spits tot doelpunt gebombardeerd: 0-1.

Er zullen in de rust zeker de nodige woorden zijn gevallen in de Haagse kleedkamer, want voordat iedereen weer op zijn plaats zat of stond, had Robyn Esajas de gelijkmaker al in het net liggen: 1-1. ADO O21 controleerde de tweede helft, maar wist het overwicht niet in treffers uit te drukken. Een inzet van De Bruin werd met een uiterste krachtinspanning door doelman Bodak tot corner verwerkt. Het is een oude voetbalwet: Als je zelf niet scoort, valt de treffer aan de andere kant!

Tien minuten voor tijd was er onnodig balverlies in de eigen verdediging, waardoor Cambuur heel snel de vrije man voor de Haagse doelman wist te vinden en deze Yoram van der Veen bracht vervolgens  de stand op 1-2. Een Haags slotoffensief leverde de geel-groenen niets op. ADO Den Haag O21 leed daardoor een onnodige nederlaag tegen een vervelend spelend Cambuur. Maar het was niet allemaal kommer en kwel aan Haagse kant. Doelman Thijmen de Koning keepte één van zijn beste wedstrijden en invaller Mustafa Tetik mocht 45 minuten spelen en liet daarbij een goede indruk achter. Niels Noordhoek behoorde voor de eerste keer sinds zijn blessure weer tot de selectie. Tot een invalbeurt kwam het nog niet.