ADO Den Haag produceert half dozijn treffers tegen Jong FC Utrecht

ADO Den Haag heeft maandagavond in het Bingoal Stadion in een kwalitatief matige wedstrijd wel flink gewerkt aan het doelsaldo. De doelpuntenmachine van de ploeg van trainer Darije Kalezic stopte bij een half dozijn treffers. Jort van der Sande scoorde drie treffers en verzorgde eenmaal de assist. Bij rust was het duel eigenlijk al beslist bij een 4-0 stand.

Tekst: Ton Beije       |     Foto’s: Eric de Wit

In de beginfase liet Joel Ideho zien dat hij er op de linkerflank echt zin in had. Bij één van zijn acties – in de twaalfde minuut – legde hij de bal panklaar op het hoofd van spits Henk Veerman, die vrij kon inkoppen, maar de bal schampte zijn voorhoofd en belandde ver naast het Utrechtse doel. Twee minuten later konden de ADO-fans wel juichen. Na een knappe aanval legde Henk Veerman de bal terug op Jort van der Sande, die hard uithaalde en het speeltuig in de benedenhoek langs doelman Calvin Raatsie schoot: 1-0. Bijna kwam Jong FC Utrecht langszij na een te zachte terugspeelbal van de onzeker spelende Daniel Granli. Doelman Kilian Nikiema was echter tijdig uit zijn doel gekomen om het gevaar te keren.

ADO Den Haag behield het initiatief zonder echt goed te voetballen. Toch werd regelmatig onnodig balverlies geleden, waardoor de bezoekers ook gevaarlijk konden worden. Doelman Nikiema redde nog een keer fraai op een inzet van Rafik El Arguioui. Aan de andere kant had Daryl van Mieghem de 2-0 op de schoen na goed voorbereidend werk van weer Ideho, maar nu verhinderde doelman Raatsie nieuw Haags succes. Acht minuten voor rust was het echter toch weer raak voor de gastheren. Op aangeven van Lasse Vigen kopte Jort van der Sande fraai binnen: 2-0. Jong FC Utrecht was nog nauwelijks van de schrik bekomen of ook de derde Haagse treffer lag al in het doel. Van der Sande was nu de aangever en bij de tweede paal kwam Ideho hoger dan zijn tegenspeler en knikte de bal in het Utrechtse doel: 3-0. Daarmee had ADO Den Haag in de eerste helft haar kruit nog niet verschoten, want weer Van der Sande bracht de bal prima onder controle en schoot langs de grond diagonaal zijn derde doelpunt binnen: 4-0.

De toeschouwers gingen er voor de tweede helft eens goed voor zitten. Maar de ADO-ploeg verzuimde door te drukken en zag Jong FC Utrecht zelfs regelmatig opduiken op de Haagse helft. Echt gevaarlijk wist het team van Ivar van Dinteren echter niet te worden. Silas Andersen en een kopbal van Nazjir Held stichtten nog wel gevaar, maar verder dan dat kwamen de Utrechters niet. Daryl van Mieghem dacht even een strafschop mee te krijgen, maar in plaats daarvan kreeg hij van de matig leidende scheidsrechter Luuk Timmer de gele kaart voorgehouden vanwege een Schwalbe. Langzamerhand werd ADO Den Haag weer de bovenliggende partij en vlak voordat het Haagse Kwartiertje aanbrak konden de toeschouwers van de thuisploeg weer juichen. Na wederom een fraaie actie op links van Joel Ideho (uitgeroepen tot ‘man of the match’) werd de bal aanvankelijk geblokt, maar in de rebound haalde Daryl van Mieghem hard en hoog doeltreffend uit: 5-0.

Daarmee was het schuttersgeweld van ADO Den Haag nog niet voorbij. Twee minuten na de 5-0, werd ook de zesde treffer een feit. De goed spelende Amir Absalem bracht vanaf links de bal perfect op het hoofd van invaller Malik Sellouki, die sluw de 6-0 kon binnenkoppen. Daarna waren er nog mogelijkheden om de score verder op te voeren, maar het bleef bij een half dozijn treffers. ADO Den Haag blijft op een vierde plaats staan en gaat komende vrijdag op bezoek bij Helmond Sport.