Divisie 1: Verlies in extremis, ADO Den Haag Onder 21 in degradatiegevaar

Opnieuw ging ADO Den Haag Onder 21 onderuit door de laatste trap van de wedstrijd. Verspeelde het op 28 oktober in Doetinchem tegen De Graafschap de winst en de koppositie, zaterdag leed het een nederlaag van 4-3 bij FC Groningen en verkeert nu in degradatiegevaar. In ruim een maand veranderden de perspectieven voor de formatie van trainer Giovanni Franken dus rigoureus.

Tekst & foto’s: Frans Leermakers

ADO Den Haag begon zeer voortvarend aan de wedstrijd in het Groningse Sportpark Corpus Den Hoorn. Het nam onmiddellijk het initiatief, de gastheren hadden in het eerste half uur niets te vertellen. De Hagenaars werden bovendien geholpen door een vroege voorsprong. Rafaël Struick profiteerde in de negende minuut in de rebound, nadat een inzet van Robyn Esajas door doelman Jasper Meijster was gekeerd.

Voorsprong

Na ruim een half uur slaagde FC Groningen erin onder leiding van centrale verdediger Thijmen Blokzijl het spel te verplaatsen naar de Haagse speelhelft. Eerst kroop ADO Den Haag nog door het oog van de naald, toen Kian Slor een riante kans miste. In de 35e minuut was het dan toch raak. Na een voorzet van Jay Kuiper passeerde David van der Werff de debuterende Haagse doelman Ahmed Azmi (zat zonder club nadat zijn contract met Helmond Sport afliep). Zeven minuten later kwamen de gastheren op voorsprong. Na een vrije trap van Tika de Jonge trof Kristian Strömland Lien de lat, maar de terugspringende bal viel ten prooi aan Maxim Mariani, die wel raak schoot: 2-1.

In de tweede helft vergrootte FC Groningen de voorsprong via een strafschop van Kian Slor. Deze was door Niels Noordhoek in het Haagse strafschopgebied gevloerd, waardoor scheidsrechter Tim Visser tot een stipnotering besloot en de Hagenaar de gele kaart voorhield. Met de moed der wanhoop trachtte ADO Den Haag het tij toch te keren, ook al omdat FC Groningen lang niet meer het enthousiasme toonde als voorheen.

Schuiver

Sascha Komljenovic verkleinde de achterstand tot 3-2 met een schuiver in de linkerhoek, die voor de Groningse doelman Meijster onbereikbaar was. Vervolgens hield aan de overkant doelman Ahmed Azmi ADO Den Haag in de wedstrijd met twee fraaie reddingen. Op zijn beurt verrichtte de doelman van de thuisclub een magnifieke save bij een inzet van Aiman Achemlal. Echter, tegen de inzet van Rafaël Struick in de eerste minuut van de extra tijd was Meijster niet bestand. De ontlading in Haagse kringen was groot. Te groot, want drie minuten later legde ADO Den Haag toch het loodje, omdat de Noor Kristian Strömland Lien met de laatste trap van de wedstrijd FC Groningen alsnog de zege bezorgde en ADO Den Haag regelrecht in degradatiegevaar bracht. De bal lag nog in het net van het Haagse doel, toen scheidsrechter Visser voor het einde floot.

ADO Den Haag heeft nog twee kansen om het vege lijf te redden. Komende zaterdag (9 december) treedt de formatie van trainer Giovanni Franken op De Aftrap aan tegen Feyenoord (15.00 uur). Op 16 december besluit het de najaarscompetitie met de uitwedstrijd tegen Volendam. ADO Den Haag is overigens wel afhankelijk van de resultaten van de nu nog bereikbare concurrenten SC Cambuur en Go Ahead Eagles, die een punt respectievelijk twee punten meer bezitten.