Divisie 1: ADO Den Haag O21 laat Feyenoord O21 ontsnappen

De missie voor ADO Den Haag O21 vooraf was duidelijk, er moest gewonnen worden van Feyenoord O21. Niet meer, niets minder. Het team van trainer Giovanni Franken strijdt tegen degradatie uit de hoogste divisie van het O21-voetbal. Onder de aanwezige toeschouwers waren ook Darije Kalezic, Regilio Vrede, Joris Mathijsen, Tyrone Asante en Silvinho Esajas.

Tekst: Glenn Duijzer | Foto’s: Frans Leermakers

De nodige inspiratie voor een overwinning kwam van ADO Den Haag O18, dat voor de wedstrijd van ADO O21 haar eerste wedstrijd van het seizoen won van Vitesse O18 met 4-1. Na een afwachtende start was het na negen minuten raak, nadat Rafael Struick een poging waagde van net buiten het strafschopgebied: 1-0. Twee minuten later was het wederom de Indonesische internationaal Struick, die na een solo langs enkele verdedigers net niet tot een schot kwam.

Na dertien minuten kregen de bezoekers hun eerste kans na balverlies op eigen helft van ADO Den Haag O21. Nesto Groen schoot de bal over het Haagse doel. Hierna kwamen de bezoekers meer in de wedstrijd totdat Robyn Esajas een combinatie met Raelson Landim op het middelveld aanging. Esajas ontving de bal mooi in zijn loop en zijn schot van buiten de zestien werd door de Rotterdamse doelman Mannou Berger met zijn voet gestopt. Uit de daaropvolgende corner van Finn de Bruin wist Emre Ates de bal in het net te koppen. Scheidsrechter Rick Sturm floot de treffer echter af vanwege duwen door een andere Haagse aanvaller. De laatste kans van de eerste helft was voor Feyenoord O21. Een directe vrije trap van Lars de Blok eindigde via de lat in een achterbal.

Raak

Direct in de eerste minuut van de tweede helft was het wederom raak voor de geel-groenen. Knullig balverlies van Gjivai Zechiël waardoor Esajas, die daarna op snelheid nog enkele Feyenoorders voorbijliep, met een diagonaal schot doelman Berger wist te verrassen en de thuisploeg op 2-0 zette. Enkele minuten later was het Nigel Owusu die uit een corner van De Bruin van dichtbij de bal hard op een verdediger schoot en die daarmee de 3-0 voorkwam. De wedstrijd werd daarna een beetje rommelig, omdat Feyenoord O21 niet beter kon en de ploeg van Franken de 2-0 voorsprong wel welletjes vond en loerde op de omschakeling. Met nog twaalf minuten te spelen leek de wedstrijd beslist, doordat Esajas de bal hard binnenkopte na een splijtende voorzet van Ronald Boakye: 3-0.

Binnen zestig seconden wisten de Rotterdammers iets terug te doen nadat Amir Rais een niet te missen mogelijkheid bood aan Groen: 3-1. Feyenoord ging alles of niets spelen en het leverde de Haagse verdediger een tweetal gele kaarten op, waardoor ADO Den Haag O21 vanaf de 87e minuut met tien kwam te spelen. De tweede gele kaart leverde de bezoekers ook nog eens een strafschop op die door Délano van der Heijden werd benut: 3-2. ADO Den Haag O21 speelde met de wind in de rug en in de extra tijd leverde dat een doelpunt van Thijmen de Koning op die vanaf zijn eigen zestien de bal naar voren schoot. De bal stuiterende vervolgens over de te ver voor zijn doel staande Berger op die met een uiterste krachtinspanning de bal probeerde voor de lijn alsnog te stoppen. Hierbij werd hij gehinderd door Sofyan el Hannoudi. Arbiter Sturm zag er om onduidelijke redenen een overtreding in en in plaats van 4-2 werd het in de daaropvolgende tegenaanval zelfs 3-3 door een doelpunt van Jayden Candelaria.

Domper

Een enorme domper voor ADO Den Haag O21, dat niet voor de eerste maal dit seizoen een tegentreffer in de slotminuten moest incasseren. Vooralsnog heeft ADO Den Haag O21 nog steeds de kans om de degradatie te ontlopen, maar dan is het wel afhankelijk van de resultaten op de andere velden. Zelf dient er op bezoek bij het al gedegradeerde FC Volendam O21 gewonnen te worden. Daarnaast is moet SC Cambuur O21 (thuis tegen FC Groningen O21) of Go Ahead Eagles O21 (op bezoek bij FC Twente/Heracles Academie O21) verliezen. FC Twente/Heracles Academie O21 moet overigens winnen om de najaarscompetitie als kampioen af te sluiten.