Divisie 2 O21: sc Heerenveen O21 bluft ADO Den Haag O21 af en wint met 2-0

Waar de spreekwoordelijke bluf mocht worden verwacht van ADO Den Haag Onder 21 bleek gastheer sc Heerenveen daarover zaterdag in het Sportpark Skoatterwâld te beschikken. Daardoor ging de geelgroene formatie van de debuterende trainer Ervin Lee in het Friese Haagje ten onder met 2-0. Dit betekende de eerste nederlaag in de voorjaarscompetitie op het tweede niveau. Eerder won de Haagse ploeg in de laatste wedstrijd onder trainer Giovanni Franken met 1-2 bij FC Volendam.

Tekst: Frans Leermakers       |      Foto’s: Rick van Zon

Strijdend met enorme bezieling manifesteerde sc Heerenveen zich als een collectief, dat veel meer afdwong dan de bezoekers, die toch beschikten over een aantal technisch betere krachten. Daarbij schuwden de gastheren het inzetten van fysieke kracht niet en gingen daarbij niet zelden net over de rand van het toelaatbare. Daartegen trad scheidsrechter Hasse Aartsen lankmoedig op. Hij liet veel doorgaan om het spel zo min mogelijk vaart te ontnemen, maar het gevolg was wel, dat met name verzorger Martijn van Erp van ADO Den Haag veelvuldig in het veld moest komen om spelers te behandelen.

Lorenzo Maasland kon daardoor al in de 31e minuut het veld ruimen. Tien minuten eerder ondervond hij fysieke schade door onbesuisd inkomen van de Friese verdediger Niek Bierens. Maasland probeerde de wedstrijd voort te zetten, maar moest uiteindelijk worden vervangen door Lloyd Hendriks, die als rechterspits ging fungeren. Sofyan El Hannoudi verhuisde hierdoor van de rechter- naar de linkervleugel. Hendriks, terugkomend van slepend blessureleed, gaf onmiddellijk zijn visitekaartje af met vaardige dribbels, doelpogingen en perspectiefrijke voorzetten. Hij bezorgde hiermee vooral directe tegenstander Roan van der Plaat lastige momenten. En eenmaal had de Friese doelman Bernt Klaverboer de hulp van de lat nodig om een schot van Hendriks voor een bekroning te behoeden.

Dreigement

Hoewel ADO Den Haag de wedstrijd wel aardig was begonnen en Sacha Komljenovic na een kwartier voor het eerste dreigement zorgde door op te duiken in de spits na een dieptepass van Aiman Achemlal, stelde sc Heerenveen daar vervolgens veel meer wapenfeiten tegenover. Zeker centrale middenvelder Ties Oostra nam het Haagse doel met schoten onder vuur, waar keeper Ahmed Azmi zich vooralsnog staande hield. Bij inzetten van Melle Joop Witteveen en Amir Ismail kreeg hij bijstand van de paal. In de 37e minuut moest Azmi zich wel gewonnen geven na een door hem veroorzaakte vrije trap van Melle Joop Witteveen. De Heerenvener gaf de bal de ideale behandeling mee en deed het leer in de rechterbovenhoek van het Haagse doel belanden: 1-0. Overigens, vlak voor rust stond ADO Den Haag toch nog oog in oog met de gelijkmaker. Na weer een dribbel over rechts zette Hendriks de bal voor, Komljenovic kopte de bal in het Friese strafschopgebied voor de voeten van Maikey Houwaart. De spits kreeg aan de vooravond van zijn achttiende verjaardag niet het succes cadeau, omdat zijn doelpoging via de vuisten van doelman Klaverboer naast het doel eindigde.

Na rust veranderde er niet veel in het spelbeeld. Al binnen vijf minuten verdubbelde sc Heerenveen de marge. Witteveen schoot uit de draai op het Haagse doel. Azmi weerde de bal, maar in de rebound maakte Ismail de Haagse goalie een geslagen man: 2-0. De Haagse reactie kwam andermaal van Lloyd Hendriks, die door Sacha Komljenovic de diepte in werd gestuurd. Echter, Hendriks’ dribbel strandde op doelman Klaverboer. Hierna was het in feite gedaan met de spanning van het duel.

Komende zaterdag speelt ADO Den Haag onder 21 de eerste thuiswedstrijd van de voorjaarscompetitie. Op De Aftrap ontvangt de formatie van trainer Ervin Lee het Bredase NAC. De aftrap is om 15.00 uur.

Opstellingen

sc Heerenveen O21:

Bernt Klaverboer; Willard Timmerman, Niek Bierens, Ingmar Mulder, Roan van der Plaat; Isalah Ahmed, Ties Oostra, Xavi Woudstra (46. Corné van Houwelingen); Melle Joop Witteveen, Amir Isamil (61. Trustin van ’t Loo), Dimitris Rallis.

ADO Den Haag O21:

Ahmed Azmi; Aiman Achemlal (67. Jaydavon Haas), Nigel Owusu, Devyn Payne, Mustafa Tetik; Kay van Houwelingen (60. Joey Brandt), Sacha Komljenovic (67. Raelson Gomes Landim), Calvin Gustina; Sofyan El Hannoudi, Maikey Houwaart (60. Enoch George), Lorenzo Maasland (31. Lloyd Hendriks).

Lees verder