Oranje-vrouwen O17 na nederlaag tegen Spanje O17 uitgeschakeld

Het is Oranje-vrouwen O17 niet gelukt om de eindrondes voor het Europese Kampioenschap in Zweden te halen. De laatste wedstrijd tijdens het kwalificatietoernooi in eigen land – op het veld van SJC – ging woensdagmiddag tegen Spanje O17 met 1-3 verloren.

Tekst: Glenn Duijzer    |      Foto’s: Eric de Wit

Na de voorgaande resultaten was het duidelijk dat Spanje aan een gelijkspel vooraf genoeg zou hebben. Oranje moest winnen om door te gaan naar het eindtoernooi.

De eerste helft leverde een schaakwedstrijd op, waarbij Spanje niet direct de aanval hoefde op te zoeken en Oranje wilde niet in een Spaanse val lopen en hield veel vrouwen achter de bal. Het wedstrijdbeeld kwam daardoor saai over. In de voorgaande twee wedstrijden stond Feyenoord-speelster Dechamaily Lont in de spits, maar Oranje-bondscoach Sherida van Brugge koos deze wedstrijd voor een andere optie.

In de eerste helft had Oranje wel iets meer kansen en uit de beelden van KNVB-media blijkt dat Oranje in de 21e minuut ook scoorde. Doellijntechnologie en VAR zijn bij deze wedstrijden niet aanwezig en zowel de scheidsrechtster als ook de assistente hebben niet waargenomen dat de bal wel over de lijn was. Het afstandsschot van Ranneke Derks kon door Laia López De La Morena niet in één keer worden gestopt, waardoor de bal stuiterend achter de lijn kwam. Aangezien er geen protesten waren van de Oranje-speelsters, was het iedereen ontgaan.

In de rust hadden beide trainers gezegd dat er wel zeker mogelijkheden lagen en beide ploegen startten met aanvallende intenties. Dit tot grote vreugde van de meer dan 400 Nederlandse en Spaanse toeschouwers die iedere aanval van hun team met veel enthousiasme begroetten. Tussen de 50e en de 59e minuut kregen de Spaanse vrouwen maar liefst drie kansen, maar de kopballen van Paula Comendador Prado en Amaya Gárcia Gómez gingen beide over. Terwijl het doelpunt van Ainoa Gómez Luna wegens buitenspel werd afgekeurd. Dat hadden genoeg waarschuwingen voor de Oranje-vrouwen moeten zijn.

Net na het uur spelen was er een voorzet vanaf de rechterkant van Natalia Escot Borrego die door de Nederlandse doelvrouw, Danae van der Vliet, niet goed werd beoordeeld en Luna stond vrij om de 0-1 binnen te tikken. Bij de start van het laatste kwartier mocht ADO Den Haag-speelster Victoria Boerboom invallen. Koud in het veld en Boerboom kon zien dat er twee Spaanse vrouwen tegenover één verdedigster stonden. Deze aanval werd door Luna niet goed benut, want keepster Van der Vliet wist de inzet van de Barcelona-spits te blokken. De bal kwam echter niet uit de verdediging en de Spaanse opgekomen verdedigster Martina Gonzáles Cano zag haar voorzet er bij de twee paal inzeilen. Hiermee gooide de Spaanse ploeg met de 0-2 de wedstrijd definitief op slot.

Het werd nog erger voor de Oranje-vrouwen nadat een miscommunicatie tussen verdedigster Reza Konink en keepster Van der Vliet ervoor zorgde dat Celia Segura Rodríguez in vrije positie de bal zelfs opzij kon leggen om Berrego ook de laten scoren: 0-3. Twee minuten voor tijd mocht Lont dan eindelijk invallen en haar eerste actie was een schot van afstand dat in de handen van de Spaanse keepster eindigde. Na drie minuten in de blessuretijd nam Rose Ivens een afgeslagen voorzet ineens op de slof en onderweg wist Lont de bal nog zo van richting te veranderen dat het daarmee 1-3 werd.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechtster Audrey Gerbel vielen de Oranje-O17-vrouwen huilend op het veld en aan de andere kant vierde de Spaanse ploeg de kwalificatie voor de eindronde in mei, die in Zweden wordt gespeeld.