ADO Den Haag start sterk met drie punten uit tegen RKC Waalwijk

||||

En weer was ADO Den Haag in de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar te sterk voor RKC Waalwijk. Werd in 2020 thuis met 2-0 gewonnen onder de toenmalige nieuwe trainer Alan Pardew, nu betekende het in Waalwijk de eerste zege onder Ruud Brood. En een heel belangrijke!

Tekst: Ton Beije     |       Foto’s: Orange Pictures

De twee nieuwkomers, Daryl Janmaat en Marko Vejinovic startten gelijk in de basis. Opvallend, doch zoals verwachte, begon Brood met Janmaat in het centrum van de defensie. Hij vormde dat centrum met de eveneens teruggekeerde Shaquille Pinas. Op links mocht Boy Kemper beginnen, terwijl op het middenveld een plek was ingeruimd voor zowel Vejinovic als routinier John Goossens.

RKC Waalwijk had in de eerste minuten het meeste balbezit, maar ADO Den Haag trok toch al snel het initiatief naar zich toe. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor de bezoekers. Schoten van afstand van Samy Bourard en de genoemde Marko Vejinovic hadden nog niet het gewenste resultaat. Kemper was dicht bij de openingstreffer na een knap aangesneden vrije trap van Vejinovic, maar de bal ging aan hem voorbij. In de zeventiende minuut was het wel raak. De bal viel op de rand van de zestien bij RKC voor de voeten van Boy Kemper die de bal met veel effect via de handen van doelman Kostas Lamprou in het Waalwijkse doel zag verdwijnen: 0-1. Uiteraard grote vreugde aan Haagse zijde.

ADO Den Haag behield het initiatief en had eigen nog voor de doelwisseling de score moeten opvoeren. Michiel Kramer probeerde het met een vallende kopbal na een vrije trap van Joh Goossens, maar hij kon de bal geen richting meegeven, waardoor Lamprou de bal eenvoudig kon stoppen.

Reddingen

Na de pauze trachtte de thuisploeg de bakens te verzetten en verscheen ook enkele keren gevaarlijk voor het Haagse doel, maar daar stond doelman Luuk Koopmans tussen de palen die in die tweede helft enkele prima reddingen in huis had. Hij maakte valk na rust een schot van James Efmorfidis knap onschadelijk, maar had over geluk niet te klagen toen de bal na een voorzet vanaf rechts van Saïd Bakari door niemand van RKC Waalwijk werd aangeraakt, waardoor het speeltuig voor het Haagse doel langs ging. Goosens kreeg nog geel en ook Michiel Kramer liep tegen een domme gele prent op door doelman Lamprou te hinderen bij het uitschieten van de bal.

ADO Den Haag kreeg het zwaar in het laatste kwartier, waar ook nog eens liefst negen minuten extra speeltijd bijkwamen. Doelman Koopmans liet zich, met zijn defensie met aanvoerder Janmaat aan het hoofd echter niet verrassen. De opluchting was groot toen arbiter Serdar Gözübüyük na negen lange extra minuten eindelijk voor de laatste maal floot. De eerste drie punten van het nieuwe jaar zijn binnen.

Woensdag treedt ADO Den Haag weer aan, dan komt in het Cars Jeans Stadion VVV Venlo op bezoek. Dat duel vangt aan om 20.00 uur. Dinsdag op deze website een voorbeschouwing op dat duel.

Opstellingen

RKC Waalwijk:

Lamprou, Bakari, Meulensteen, Touba, Quasten (77. Lutonda), Azhil (77.Min), Anita, Van der Venne (84. Damascan), Efmorfidis (59. Sow), Stokkers, Daneels.

ADO Den Haag:

Luuk Koopmans; Milan van Ewijk, Daryl Janmaat, Shaquille Pinas, Boy Kemper; Marko Vejinovic, John Goossens (90. Dario Del Fabro), Samy Bourard (67. Pascu); Vicente Besuijen (90. Bilal Ould-Chikh), Michiel Kramer, Ricardo Kishna (52. David Philipp).

© Haaglanden Voetbal

Lees verder