Oranje-vrouwen Onder 20 nipt onderuit tegen Mexico

Het Nederlands Vrouwenteam Onder 20 is de WK-voorbereiding begonnen met een 1-0 nederlaag tegen Mexico. De enige treffer van de loodzware oefenwedstrijd in het kader van de Sud Ladies Cup viel in blessuretijd.

Vrouwen Onder 20 is deze week neergestreken in het Zuid-Franse Aubagne, een stadje in de buurt van Marseille. De Oranjetalenten trekken deze zomer voor hun eerste WK-avontuur de wijde wereld in en treffen landen die ze zelden tot nooit zijn tegengekomen in hun interlandcarrière.

Europa

Voor de jeugdinternationals speelde het internationale voetbal zich tot dusverre hoofdzakelijk op het Europese continent af. Met Europese opponenten. Over anderhalve maand is dat totaal anders. Op het WK in Costa Rica neemt Onder 20 het in de poulefase achtereenvolgens op tegen Japan, Verenigde Staten en Ghana. Drie geheel verschillende voetbalculturen. Dat is het mooie en tegelijkertijd het moeilijke van een WK.

Testcase

Het toernooi om de Sud Ladies Cup is daarom een uitstekende testcase, met vier deelnemende landen die straks ook op het WK van de partij zijn: Nederland, Mexico, Frankrijk en Verenigde Staten. Onder 20. Met in de basis ADO Den Haag-speelster Liz Rijsbergen (foto) begon Oranje redelijk aan de wedstrijd, met genoeg diepgang en gebruik makend van de ruimte tussen de linies. Een paar schoten van afstand zorgden voor enig gevaar. Ella Peddemors had pech dat haar schot op de lat uiteenspatte. Verdedigend werd er niet veel weggegeven, al moest Nederland opletten op de kopsterke Mexicaansen bij spelhervattingen.

Hitte

De zinderende hitte (boven de dertig graden) maakte het er na rust (Rijsbergen werd in de pauze vervangen door Zera Hulswit) voor het Oranje-team niet eenvoudiger op. Het gevolg was dat beide ploegen grote moeite hadden om tot een goede aanvalsopbouw te komen en veelvuldig balverlies leden. Oranje kreeg vijf minuten voor tijd een dot van een kans toen invalster Charlotte Hulst door Samantha van Diemen in de diepte werd bediend, goed naar binnen sneed en alleen op de keeper afging. Een briljante redding van de Mexicaanse goalie voorkwam een doelpunt.

Zuur

Die treffer viel wel – dertig seconden voor tijd – aan de andere kant. Een zure nederlaag, want in die fase mag je geen treffer meer tegenkrijgen, vond ook coach Kwakkenbos. De 24-koppige selectie die deze week actief is op de Sud Ladies Cup is een mix van speelsters die dit seizoen voor Onder 19 en de Jong OranjeLeeuwinnen uitkwamen. Er mogen maximaal 21 spelers mee naar het WK. Onder 20 vertrekt op 1 augustus naar Costa Rica. Op 11 augustus staat het eerste WK-duel met Japan op het programma. Op deze Sud Ladies Cup speelt Onder 20 zondagavond (aftrap 21.00 uur) tegen Frankrijk. Het toernooi wordt twee dagen later afgesloten met het duel tegen de Verenigde Staten (17.00 uur). Beide wedstrijden vinden plaats in Stade de Lattre de Tassigny in Aubagne.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder