Voorzitter Kees Punt (ADO Vrouwen): ,,Totaalpakket bieden om naar top te groeien”

Als eerste talenten uit de in 2018 in het leven geroepen eigen meidenteams zetten Manon van Raay en Louise van Oosten vorige week hun handtekening onder een contract dat hen tot 2024 bindt aan ADO Den Haag Vrouwen. Door het voor langere duur vastleggen van zelf opgeleide speelsters bouwt de club aan een team dat een vervolg kan geven aan de eerder behaalde successen, vertelt voorzitter Kees Punt (foto) op de site van ADO Den Haag Vrouwen.

Toen Sarina Wiegman in 2014 ADO Den Haag Vrouwen na één landstitel en twee KNVB-bekers verruilde voor het Nederlands elftal, had zij nog net aan de wieg gestaan van wat inmiddels is uitgegroeid tot de volwassen eigen jeugdopleiding van de club. Aan het begin van dit seizoen telde de A-selectie dertien speelsters die via het beloftenteam de stap naar het eerste elftal hadden gemaakt. Opvallend was dat de club de afgelopen zomer tien van hen – grotendeels nieuwe oogst, deels speelster die hun sporen al hebben verdiend – voor twee seizoenen contracteerde. ,,Op die manier proberen wij het team langer bij elkaar te houden, waardoor je niet elk jaar veel nieuwe speelsters hoeft te halen”, legt Kees Punt uit. ,,Door het vastleggen van zelf opgeleide talenten en eigen meiden willen wij ook echt bouwen aan een team en bovendien onze eigen cultuur, ons geel-groen hart bewaken.”

Behouden

Aan het binden van die eerste lichting gaf ADO Den Haag Vrouwen eind vorig jaar een vervolg met het voor tweeëneenhalf jaar contracteren van de dit seizoen doorgebroken Liz Rijsbergen. ,,In het verleden hebben wij dat met toptalenten als Lineth Beerensteyn en Jennifer Vreugdenhil ook al eens gedaan”, maakt Punt duidelijk dat de club er veel aan gelegen is toekomstige toppers zo lang mogelijk te behouden. In 2016 won ADO Den Haag Vrouwen met dat duo opnieuw de KNVB-beker.

Gratis

Als nieuwe talenten werden Rijsbergen en Van Raay – met ploeggenoot Kayra Nelemans – opgeroepen voor Nederland onder 19, terwijl Van Oosten al uitkwam voor Nederland onder 16. ,,Door hen nu een echt contract te geven, voorkom je dat zij straks gratis de deur uitlopen en wij door andere clubs worden kaalgeplukt”, wijst Punt bijvoorbeeld op het recente vertrek van Victoria Pelova (in 2019) en Chasity Grant.”

Clubs in de Eredivisie krijgen nu zelfs geen opleidingsvergoeding als een speelster verkast, al wordt die volgend seizoen waarschijnlijk weer in ere hersteld. Het contracteren van eigen talent past in het streven van ADO Den Haag Vrouwen serieus werk te maken van het bouwen aan een grotendeels zelf opgeleide ploeg. ,,Omdat wij zo’n goede opleiding hebben, gaat het met die meiden vaak snel. Zo stonden Manon en Louise dit seizoen ineens in het eerste. Door zulke grote talenten te binden – en wij hebben er nu nog een paar op het oog – bescherm en beloon je je jeugdopleiding. Dat is precies wat ADO Den Haag bij de mannen ook wil bereiken.”

Ontwikkelen

Op de vraag wat ADO Den Haag Vrouwen talenten buiten een contract biedt om hen te bewegen zich aan de club te binden, antwoordt Kees Punt: ,,De mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien. In de persoon van Sjaak Polak hebben we ook een trainer die er open voor staat om jeugd in te bouwen, hen de kans en vertrouwen geeft. Ook goede trainingen, plezier en de manier waarop wij hier met mensen omgaan, spelen een rol. Wat wij vooral proberen te bieden, is een totaalpakket met alle ingrediënten om speelsters te helpen beter te worden en naar de top te groeien.”

Uiteraard hoopt Punt dat het langer binden van talenten zich vertaalt in nieuwe topprestaties van ADO Den Haag Vrouwen. Daarvoor is ook het behouden van ervaren krachten, aan wie de jongeren zich weer kunnen optrekken, van belang. ,,Ons streven is om jaarlijks niet meer dan twee of drie speelsters van buiten te halen en dan alleen als zij echt iets toevoegen.” Hoewel de huidige ploeg dit seizoen opnieuw heeft bewezen van elke tegenstander te kunnen winnen, ziet hij ook dat er nog een kloof met de top te overbruggen is. Aan het groeiproces van ADO Den Haag Vrouwen zou bijvoorbeeld de terugkeer van een routinier uit het topteam van 2012 een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Dat kan ook weer helpen om andere speelsters langer voor de club te behouden. ,,Als speelsters te goed voor ons zijn, dan zien we die het liefst niet naar Ajax of PSV gaan, maar direct naar een topclub in het buitenland.”

Bron & foto: ADO Den Haag Vrouwen

Lees verder