Tyrese Asante (ADO Den Haag): ,,Winnen is nu het enige medicijn’’

Afgelopen weekend stond er een dubbele ontmoeting voor ADO Den Haag op het programma tegen een tweetal jong-teams. Op vrijdag tegen Jong AZ thuis en op maandag tegen Jong FC Utrecht.

Tekst: Glenn Duijzer

De ideale mogelijkheid voor de ploeg van Dirk Kuijt om de Haagse ploeg weer op de rails te krijgen. In plaats van twee overwinningen werd er tweemaal op het laatste moment gelijkgespeeld. Het ontbreekt de Haagse ploeg aan zelfvertrouwen en geluk. Beide wedstrijden werden sterk begonnen, maar de bal gaat er niet in. Dat zorgt weer voor de twijfel en het gemis aan zelfvertrouwen. In de Utrechtse Galgenwaard was het invaller Nigel Owusu, die met een van richting veranderd afstandsschot de gelijkmaker op het scorebord bracht.

Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met de Haagse verdediger Tyrese Asante (foto).

Wat wil je zeggen na deze wedstrijd?

,,Niet veel, het was wel duidelijk. Denk ik.’’

Je scoort in de laatste minuten alsnog een gelijkmaker. Ben je daar dan toch blij mee?

,,Nee, zeker niet. We pakken dan wel een punt, maar uiteindelijk moeten wij hier gewoon winnen. Het voelt gewoon als verlies, ook al spelen we 1-1 in de laatste minuut.’’

Wat vanaf de tribune opvalt, is dat jij en de andere verdedigers in balbezit vaak de bal niet kwijt kunnen. Er beweegt niemand voorin, waardoor jij een lange bal geeft die niet aankomt.

,,Dat was niet de bedoeling en dat neem ik mijzelf ook kwalijk. Ik heb ook mijn normale niveau niet gehaald. Ik wil het bij mijzelf zoeken en ik moet dan die lange bal niet geven. Het is voor rust tweemaal gebeurt, dan lever ik tweemaal de bal zomaar in. Na rust is dat niet meer gebeurt. Het mag eigenlijk helemaal niet gebeuren en ik reken dat mijzelf dan ook aan.’’

Jullie maken tijdens de wedstrijden fouten, ook in de communicatie. Hoe trainen jullie dan?

,,We trainen constant met de bal op zowel het voetballende aspect als op het verdedigende aspect. Ik vind dat we tegen Jong FC Utrecht ook weer weinig weggeven, maar dan valt die bal er toch in. Dat is gewoon klote, anders kan je het niet noemen.’’

Haal je het positieve uit het feit dat er verdedigend weinig wordt weggeven?

,,Ja, maar het is toch nog steeds iets teveel. We hebben het idee dat we de gehele wedstrijd wel goed spelen, maar dan krijgen we hem uiteindelijk wel weer tegen. We gaan dan vechten voor de gelijkmaker en daarna zelfs nog voor de winnende treffer, maar ik denk dat dit eerder moet gebeuren. Ik weet niet wat dat is. Ik kan daar geen verklaring voor geven. Het gebeurt vaker in het voetbal. Wij zijn vast niet de enige waar dit gebeurt. Iedereen moet naar zichzelf kijken. Dat doe ik ook, ik weet wat ik kan.’’

Nu staat over drie trainingen de koploper PEC Zwolle op het programma.

,,Ik denk dat elke wedstrijd nu een uitdaging is. Het is niet perse een uitdaging voor ons, maar meer dat we iedere wedstrijd willen winnen. We gaan niet anders beginnen aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle dan iedere andere wedstrijd. Ook al zijn ze de koploper. Het kan altijd gek vallen in een wedstrijd.’’

Kortom, het enige medicijn voor ADO Den Haag op dit moment is…

,,Winnen, meer niet. We moeten gewoon gaan winnen en die drie punten pakken. We kunnen wel goed voetbal spelen, maar als je dan weer verliest.. Winnen is nu belangrijk, die drie punten pakken. Dat is het enige medicijn op dit moment.’’