Bas Mourits (TOGB) stopt met prestatief voetbal

Bas Mourits (33) is bezig aan zijn laatste seizoen als selectiespeler. De spits van zondag Hoofdklasser TOGB wordt geplaagd door blessures en voelt aan zijn lichaam dat het tijd wordt om te stoppen met prestatief voetbal.

Tekst: Ron Fruining

Hij startte als zevenjarig ventje in de F4 van TOGB. Al snel werd duidelijk dat Mourits zijn eerste transfer zou gaan maken. De F4 werd verruild voor de F1. Hierna speelde Mourits in de E2, E1, D1 en C1 van TOGB en kwam vanaf de D’tjes in het KNVB-jeugdplan Nederland terecht Hierdoor mocht hij uitkomen voor het districtsteam West II van de KNVB. Hier werd hij gescout door niet zijn meest favoriete Rotterdamse club Sparta maar Feyenoord.

Avontuur

Na een geslaagde stageperiode, mocht hij het bij Feyenoord in de jeugd gaan proberen. Als jochie zat Bas op weg naar de training bij Feyenoord in de bus met Leroy Fer en dorpsgenoot Tim Vincken. In het districtsteam van de KNVB speelde hij met Nick Viergever, Abdenasser El Khayati en Kevin Strootman. Allemaal spelers die het betaald voetbal hebben gehaald. Helaas heeft Bas Mourits het betaald voetbal niet gehaald, maar is hij wel op het hoogste amateurniveau actief geweest. Omdat het avontuur bij Feyenoord geen succes werd, keerde Mourits op zestienjarige leeftijd terug bij TOGB.

Debuut

Mourits debuteerde op 16-jarige leeftijd in TOGB zondag 1. Hij promoveerde met TOGB door kampioen te worden van de derde naar de tweede klasse. Niet veel later schreef hij met TOGB-geschiedenis. In het tweede jaar in de tweede klasse wist TOGB-kampioen te worden in de zondag tweede klasse D, waarna promotie naar de eerste klasse een feit was. Na een goed eerste jaar had TOGB het in het tweede jaar in de eerste klasse het een stuk moeilijker. Via de nacompetitie wisten de geel zwarten zich toch te handhaven. Aan het eind van dat jaar klopte Voorschoten’97 aan. Voorschoten’97 stond op dat moment bovenaan in de eerste klasse zaterdag.

Overstappen

Mourits nam hierna de beslissing om over te stappen naar Voorschoten’97 om daar op zaterdag in de Hoofdklasse, op dat moment het tweede amateurniveau, te gaan spelen. Een mooie stap omhoog om te kijken of hij dat niveau ook aan kon. Na twee leuke jaren in de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal, degradeerde Mourits met Voorschoten’97 via de nacompetitie. De eerste degradatie in Mourits zijn loopbaan. Met de club Voorschoten’97 ging het dat laatste jaar ook een stuk minder. De club ontving een forse belastingaanslag, waardoor een flink aantal spelers vertrok. Mourits werd benaderd door een aantal clubs en koos om de overstap te maken naar Katwijk om daar bij FC Rijnvogels te gaan spelen. Hier trof hij een aantal spelers van Voorschoten’97 waarmee hij een goede band had.

Barendrecht

In 2013 volgde de overstap naar Barendrecht. Met Barendrecht speelde Mourits op het hoogste amateurniveau, tweede divisie. Helaas maakte hij ook bij Barendrecht een slechte periode mee, waarin de club degradeerde naar de derde divisie. Na zeven seizoenen Barendrecht wilde Mourits zijn carrière beëindigen bij TOGB. Hiermee was de spreekwoordelijke cirkel rond.

Stoppen

Bas, heb je lang na moeten denken over je beslissing om te stoppen als selectiespeler?

,,De beslissing nemen is altijd moeilijk. Voetbal is een belangrijk onderdeel van mijn leven. De pijn in mijn linkerknie is de voornaamste reden om te stoppen. Het spelletje zelf zal ik altijd blijven volgen.”

Wat was je mooiste moment in je carrière als speler?

,,Eén moment kiezen vind ik moeilijk dus ik geef twee antwoorden. Prijzen pakken is het allermooiste van het voetbal. Bij TOGB ben ik twee keer kampioen geworden. In de zondag derde en tweede klasse. Dat zijn herinneringen die je voor altijd meeneemt! Een kantine die tot de nok toe gevuld is met uitbundige TOGB’ers vergeet ik nooit meer! Ook bij BVV Barendrecht heb ik mooie herinneringen aan het winnen van de Voetbal Rotterdam Cup en periodetitels in de tweede divisie.

Maar dit moment zal mij altijd bijblijven. Als 21-jarige maakte ik de overstap van TOGB, zondag eerste klasse, naar Voorschoten’97, zaterdag Hoofdklasse A. Na een goede voorbereiding mocht ik in de eerste competitiewedstrijd uit bij Quick Boys starten als rechtsbuiten. Zelf was ik nog nooit bij Quick Boys geweest en ik herinner mij nog goed dat we aankwamen met de bus en er een blauwwitte zee van supporters ons ontving. Wij waren het “kleine” Voorschoten en speelde op een zonnige dag bij het “grote” Quick Boys. Voor mijn gevoel was het hele dorp er. Op de tribunes zaten drieduizend mensen…… Dat was een prachtig moment voor mij als jonge speler en dat zal ik nooit vergeten.”

Heb je een favoriet shirt waar je in gespeeld hebt?

,,Met BVV Barendrecht speelden wij in mijn eerste paar jaar met Nike-tenues. Het wit met rood, blauw en geel waren alle drie getailleerde tenues en prachtig om te zien.”

Ambities en leven na selectiespeler zijn. Ambieer je om trainer op het hoogste amateurniveau te worden?

,,Op dit moment ben ik enorm blij met de kans die TOGB mij biedt om komend seizoen trainer van TOGB JO17-1 te worden. Een mooie uitdaging om te ontdekken of ik in het trainersvak mijzelf verder wil ontwikkelen. Ambities heb ik zeker.”

Denk je dit seizoen nog minuten te kunnen maken?

,,Jazeker! Na de scheur in mijn sleutelbeen ben ik zo snel als mogelijk begonnen aan mijn herstel. Als alles goed voelt hoop ik weer aan te sluiten bij de groep en minuten te mogen maken.”

Wat was het dieptepunt in je voetballoopbaan?

,,Met BVV Barendrecht ben ik gedegradeerd uit de tweede divisie. Een seizoen waarin veel tegenzat en wij de kwaliteit niet in huis hadden om ons te handhaven. Dat is nog steeds enorm zonde, omdat ik vind dat BVV Barendrecht in de tweede divisie thuishoort als voetbalvereniging.”

Je draait al jaren mee in de top van het amateurvoetbal. Dit jaar speelt TOGB mee om de hoogste prijs in de Hoofdklasse A, het kampioenschap. Hoe schat jij de kans in dat je afscheid kunt nemen met de titel in de Hoofdklasse A?

,,Dit is heel moeilijk te voorspellen. Er zijn vijf clubs die kans maken op het kampioenschap en er zijn nog zes wedstrijden te gaan. Wij zijn aan een ontzettend mooie reeks bezig en ik hoop dat we die zo lang mogelijk kunnen uitbouwen. Het geloof en kwaliteit om dit te bewerkstelligen is er!” (Het gesprek vond plaats voor de 1-0 winst van afgelopen zondag op concurrent HBS-red.)

Tot slot wat ga je doen als je gestopt bent op de zondagen?

,,Uiteraard zal ik bij TOGB 1 wedstrijden blijven kijken. Maar ik zal ongetwijfeld ook meer met mijn gezin gaan ondernemen op de zondagen. Daarnaast wil ik graag gaan wielrennen en padellen.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder