Jan Dirk van der Zee (KNVB): ,,Leeftijdsgrens 27 jaar was belachelijke maatregel”

|||

Jan Dirk van der Zee, directeur Amateurvoetbal bij de KNVB, was zaterdag te gast op het complex van VUC, waar één van de 550 evenementen plaatsvond in het kader van ‘De Nationale Voetbaldag’. Een mooie gelegenheid voor Haaglanden Voetbal om in gesprek te gaan met Van der Zee.

Tekst: Ton Beije                   |         Foto’s: Franca Dobbe

Een drukte van jewelste bij VUC. Veel jeugd, dat zich weer kon uitleven. Jan Dirk van der Zee: ,,We wilden dit vorig jaar al doen, maar het moest een jaar worden uitgesteld. Er doen 550 verenigingen aan mee en daar zijn wij supertrots op. In een tijd van Corona dit toch maar even organiseren, heel mooi om te zien.”

De jeugd genoot ervan, maar helaas mochten de ouders er nog geen getuige van zijn. ,,Dat is zonde. Maar wij zijn blij dat de jeugd er is en dat de vrijwilligers ook weer wat kunnen doen op de vereniging. Heel langzaam komt het weer een beetje op gang. Vorige week met de Regio Cup bij de jeugd. Dat is wel mooi.”

Nu pas, maar eigenlijk hadden bij de jeugd die wedstrijdjes tegen andere club al veel eerder moeten gebeuren is de stellige overtuiging van Van der Zee. Hij: ,,Ja tuurlijk, maar ik heb hier inmiddels al zoveel woorden aan besteed, dit had maanden eerder ook gekund, daar ben ik van overtuigd. Maar het is wat het is, streep eronder, we moeten weer door, positief blijven en we hopen dat wij weer normale competitiewedstrijden kunnen voetballen in het nieuwe seizoen.”

27 jaar-grens

De jeugd mocht doortrainen, de senioren later ook, maar alleen de spelers tot 27 jaar. Een leeftijdsgrens met vraagtekens! Van der Zee: ,,Dat vond ik één van de meest belachelijke maatregelen die ik ooit heb gehoord. We hebben tot nu toe ook eigenlijk geen goede uitleg gekregen daarvoor. Ook het feit dat je onderscheid moet maken in je team, jij wel, ik niet, ik vond het helemaal niks, maar we zijn nu blij dat we weer los kunnen.”

Reuring

Het is duidelijk dat iedereen, voetballers, trainers, volgers, de KNVB hunkert naar het nieuwe voetbalseizoen. ,,Ja alle mensen die ook betrokken zijn bij het organiseren van wedstrijden en de aanstellers van scheidsrechters, die hebben allemaal ‘droog’ geoefend. Maandenlang met allerlei scenario’s, dan weer links, dan weer rechts. Het is nu gewoon duidelijk, we weten wat we kunnen, nu een beetje reuring op de verenigingen tot de zomervakanties en daarna gaan we los.” Toch blijft het jammer, dat de senioren het seizoen niet voetballend hebben kunnen afsluiten. En die mening is Van der Zee zeker ook toegedaan. ,,Ja dat is echt doodzonde. Het had nu toch prima gekund als je nu om je heen kijkt wat er allemaal gebeurt. Gisteren weer het besluit om vanaf 1 juli weer evenementen mogelijk te maken, maar volgens mij is dat ook het moment waarop je volwassenen weer normaal tegen elkaar kan laten spelen. Club tegen club bedoel ik dan. Dat is geen Regio Cup helaas dan, maar dat komt wel goed.”

Oranje-zomer

De Oranje-zomer staat voor de deur. Het EK is al begonnen en vanavond speelt ook Oranje haar eerste wedstrijd. Zo’n EK is altijd belangrijk voor de uitstraling van de KNVB, zeker richting jeugd. Van der Zee: ,,Wij hebben in het kader van het EK natuurlijk deze nationale voetbaldag, maar we hebben ook een instroomcampagne gehad, waarbij we Oranjefestivals hebben georganiseerd om jeugd toch wel betrokken te krijgen bij het voetbal ook in relatie tot het EK. Ik verwacht – als we een beetje goed gaan presteren op het EK, dat het absoluut iets teweeg gaat brengen, want aan die onderkant – met de jongeren – kunnen we wel wat instroom gebruiken.”

Naast het EK voor de mannen, wachten deze zomer ook de Olympische Spelen, waar de OranjeLeeuwinnen graag hoge ogen willen gooien. ,,Dat is zeker een hoogtepunt”, weet Van der Zee. ,,Het is wel een beetje een gemankeerde Spelen, hoewel de speelsters dat niet zo ervaren, want die gaan gewoon voor goud of in ieder geval voor een medaille – maar ik hoop natuurlijk voor goud – maar voor alle omstanders, ouders, familie en fans is het natuurlijk ‘zwaar klote’ want ze kunnen niet naar Tokio. Dus in die zin gemankeerd en we moeten afwachten wat het virus wel of niet daar doet en hoe het zit met vaccinaties. Maar alles bijeen, het is een mooie sportzomer, EK en Olympische Spelen en dan daarna weer lekker op de amateurvelden competities spelen. Daar kijk ik misschien wel het meeste naar uit.”

Kwaliteit

Van der Zee over de aanstelling van een buitenlandse coach bij de vrouwen. ,,We hebben lang vastgehouden aan het aantrekken van een nationale trainer, man of vrouw maakt ons niet zoveel uit, de speelsters maakt het ook niet zoveel uit, het gaat om kwaliteit, maar de spoeling was te dun, dus daarom zijn we uitgeweken naar een internationale coach en daar zijn we nu ook ontzettende blij mee.” De opvolger van Sarina Wiegman staat ook voor een enorme taak. De prestaties evenaren is al moeilijk, laat staan daar overheen te komen. ,,Dat is inderdaad een heel grote uitdaging, voor iedereen natuurlijk. Europees kampioen worden, tweede op een WK, mogelijk op de Olympische Spelen ook nog een goede prestatie, dat is bijna onovertrefbaar zou je zo denken. Maar we denken dat we nog stappen kunnen zetten en de Leeuwinnen moeten nu een doorontwikkeling doormaken, er komt ook veel talent aan. Dus dat is ook een mooie uitdaging. Sarina heeft lang met een vaste formatie kunnen spelen, maar er komt een hele nieuwe jonge generatie aan en dat is ook één van de opdrachten die de nieuwe bondscoach meekrijgt. Verder hebben we bij de Eredivisie Vrouwen een aantal goede slagen gemaakt. Commercieel en qua marketing, naamgeving Eredivisie (Pure Energie Eredivisie – red.) en Feyenoord komt er nu bij en Oranje-speelsters terug in Nederland, dat helpt ook en er staan nu twee of drie clubs op de wachtlijst.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder