Jessica Torny wordt nieuwe assistent bij OranjeLeeuwinnen

De nieuwe trainer bij de OranjeLeeuwinnen, Mark Parsons (die na de Olympische Spelen Sarina Wiegman opvolgt), krijgt als assistent Jessica Torny (foto), die in die rol Arjan Veurink opvolgt. Veurink volgt op zijn beurt Wiegman naar de Engelse voetbalbond.

Jessica Torny, die tijdens haar actieve carrière 62 interlands speelde en daarin veertien keer trefzeker was, is bij de KNVB momenteel verantwoordelijk voor de nationale vrouwenselecties Onder 19 en Onder 20 jaar. De 40-jarige slaagde onlangs voor de UEFA Pro opleiding. Zij is – na Vera Pauw, Hesterine de Reus en Sarina Wiegman – de vierde (Nederlandse) vrouw die de hoogste trainersopleiding succesvol heeft afgerond.

Stap omhoog

Jessica Torny op OnsOranje over haar nieuwe rol: ,,Ik heb al vaker gezegd dat ik toe was aan een stap omhoog en dit is voor mij een prachtige kans de komende jaren ervaring op te doen op het hoogste niveau van de wereld. Er is op alle fronten nogal wat veranderd bij de nationale ploeg sinds ik in 2009 zelf stopte als international. Met Mark, die al jaren op topniveau en met topspelers werkt, had ik direct een goede klik, op voetbalgebied en ook als mens. Ik kan niet wachten om samen met hem en de speelsters dit avontuur aan te gaan.”

Talentvolle coach

Nico-Jan Hoogma: ,,Het is mooi dat Jessica nu deze gewenste vervolgstap kan maken in haar ontwikkeling. Na de afgelopen jaren hoofdcoach te zijn geweest van Onder 19, kan zij de komende jaren in de assistent-rol ervaring opdoen op het allerhoogste niveau. Zij is behalve een zeer talentvolle coach, bovendien een echte exponent van het vrouwenvoetbal in Nederland en heeft dus die noodzakelijke feeling met het vrouwenvoetbal in haar bagage.”

,,Plus”, vervolgt Hoogma, ,,door haar rol als coach van de jeugdselecties, heeft zij als geen ander zicht op het talent dat in Nederland rondloopt en daarmee de aankomende generatie Leeuwinnen. In dat opzicht vult ze dus ook Mark weer heel goed aan. Het is best wel luxe als je zo iemand in eigen gelederen hebt, dus die keus was snel gemaakt.”

Bron: KNVB Media

Lees verder