Gerard van Ruitenburg (ADO Den Haag O21): ,,We creëerden te weinig voorin”

|

De vliegende start van het seizoen van ADO Den Haag O21 is na zes wedstrijden afgebroken met een 0-2 nederlaag thuis tegen Almere City FC.

Tekst: Glenn Duijzer                Foto’s: Alex Pronk

Het was een merendeels gelijk opgaande wedstrijd, waarin de bezoekers lichtjes het voordeel hadden. Op het moment dat iedereen tevreden was met een gelijkspel, wisten de bezoekers te profiteren van een moment van onachtzaamheid in de Haagse ploeg. De 0-2 in blessuretijd was van statistische waarde, omdat de Haagse ploeg op dat moment alles of niets speelde.

Deze wedstrijd had alles weg van een typische 0-0 wedstrijd?

,,Dat vond ik ook, maar we maken een organisatiefout en zij scoren 0-1 en gaan we alles of niets spelen. Dan vind ik die tweede treffer ook niet zo belangrijk. Ik moet zeggen dat ik het voetballend redelijk tot goed vond van onze zijde. Vooral het middenveld vond ik stabiel. Alleen creëren we voorin helemaal niets.”

Moet je daarbij ook niet de credits aan de tegenstander geven?

,,Zeker, de tegenstander was prima. Die probeerde ook te voetballen. Ik vond ze technisch iets beter, als ik eerlijk ben. Met name voorin vond ik ze heel gevaarlijk. Dat wisten we vooraf wel, maar we hebben het goed volgehouden. We verliezen uiteindelijk door een beoordelingsfout, waarbij drie verdedigers naar één aanvaller lopen. Het wordt dan 0-1 in een één tegen twee situatie. Hierna hadden we nog zes minuten te spelen en toen hebben we volle bak gespeeld om te kijken of we er nog iets konden krijgen. Maar het zat er niet in. Maar 0-0, dat is misschien makkelijk praten, dat had wel de juiste verhouding weergegeven.”

Ik vond de eerste helft in een enorm hoog tempo voorbijgaan. Na rust was het een tempo lager.

,,Dat gaf ik in de rust al aan. Het was prima van beide kanten. Geen ploeg was dominanter dan de andere. Het was een prima eerste helft. Dat is ook leuk om te zien, maar we willen de wedstrijd ook winnen. Maar voor mij waren Finn Dicke en Emre Ates de beste spelers. Grote complimenten voor beide spelers.”

Jij noemt deze twee spelers. Ik vond in de eerste helft vooral Hugo Wentges een prima wedstrijd keepen?

,,Die speelde zeker een uitstekende wedstrijd.”

De wedstrijd stond onder leiding van een wel heel jong arbitraal trio, waarvan er één ook nog eens te laat kwam. Ik had het idee dat deze scheidsrechter zelf nooit heeft gevoetbald. Hij begreep niet wat een bewuste duw was of een stevig duel. Jij kreeg zelfs nog een gele kaart voor commentaar op de leiding.

,,Ik zei tegen de grensrechter iets, waarbij ik geen beledigde taal gebruikte. Ik vroeg alleen of hij niet de beslissing kon nemen dat het een overtreding in ons nadeel was. Voor de rest zei ik niets. Ik kan er niet wakker van liggen. Het is overigens wel mijn eerste gele kaart als trainer ooit. Hij floot verder een beetje warrig. Als je consequent voor de ene ploeg bent, doe dat dan ook voor de andere ploeg. Dat liet hij na en ik vond de rode kaart voor Dicke ook niet echt een rode kaart waard. Daar had hij het met een gele kaart ook kunnen afdoen. Het had op een bepaald moment wat soepeler gekund. Maar ik ben geen scheidsrechter en kan dus ook niet over hem oordelen.”

Vooral dat duwen voor een hoge bal. Daar begreep hij helemaal niets van.

,,Dat klopt, maar dat gebeurde aan beide kanten. Ook het moment dat Shahaj werd vastgehouden in de 86ste minuut, floot hij niet voor. Daardoor gaat iedereen in een voorwaartse beweging en scoort Almere 0-1. Maar we mogen de nederlaag niet op de scheidsrechter afschuiven.”

Je geeft aan dat ADO Den Haag O21 een team is, waarin de opleiding voorop staat. Wat hebben ze van deze wedstrijd geleerd?

,,Dat ze er veel voorover moeten hebben om betaald voetballer te worden. Daarin vond ik Almere City iets volwassener. Dat heeft misschien ook te maken met de spelers, die ze van Ajax of wie dan ook krijgen. Dat zie je ook wel in de uitstraling van de spelers, die bravoure. Maar aan de andere kant hebben we aardig meegespeeld, maar we creëren niets voorin. Dat is het probleem. Hadden we meer kunnen creëren, dan hadden we ook een resultaat kunnen behalen. Volgende week FC Groningen uit, dan gaan we gewoon weer verder. Niets aan de hand toch?”