Veerkrachtig ADO Den Haag O21 knokt zich naar gelijkspel tegen Feyenoord

|||||||||||||||||

Het onderlinge treffen tussen de talenten van ADO Den Haag en Feyenoord heeft geen winnaar opgeleverd. In een aantrekkelijke wedstrijd hadden beide O21-ploegen evenveel doelpunten gemaakt en dus stapten de teams met een gelijkspel van het veld. ADO Den Haag keek na een mindere eerste helft tegen een 0-2 achterstand aan, maar de Hagenaren herpakten zich uitstekend in de tweede helft.

Tekst & foto’s: Jonas Bloemen

ADO Den Haag O21 presteert tot nu toe uitstekend in de eerste divisie. Het was lange tijd zelfs lijstaanvoerder, mede dankzij de 1-2 overwinning op Feyenoord in september. Nog altijd staat de ploeg van trainer Gerard van Ruitenburg in de top drie van de eerste divisie en zal het samen met FC Groningen en Almere City gaan uitmaken wie zich over drie weken kampioen mag noemen. Feyenoord kende daarentegen een matige start van het seizoen, maar herpakte zich de afgelopen weken en is inmiddels opgeklommen naar de vierde plaats. De Rotterdammers waren met een sterke selectie afgereisd naar Den Haag. Diverse spelers maakten al speelminuten in de hoofdmacht van Feyenoord. Zo bestond de aanval uit onder andere Naoufal Bannis en Francesco Antonucci.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg ADO Den Haag de eerste kans van het duel. Binnen twee minuten had aanvoerder Nick Broekhuizen de mogelijkheid om ADO Den Haag op voorsprong te zetten. Na een snelle uitbraak kwam bal via Fabian Shahaj terecht bij Broekhuizen. De Haagse captain zag zijn schot echter gekeerd worden door doelman Tein Troost. De counter van ADO Den Haag bleek in de openingsfase één van de weinige speldenprikjes die de thuisclub uitdeelde.

Balbezit

In het vervolg van de eerste helft kreeg Feyenoord namelijk de meeste en beste kansen. Zo moest goalie Kilian Nikkiema tweemaal handelend optreden op schoten van Naoufal Bannis. Feyenoord had in het eerste bedrijf het meeste balbezit, maar tot veel uitgespeelde aanvallen kwamen de Rotterdammers nauwelijks. Dat kwam vooral omdat ADO Den Haag met Benjamin van Reest en Finn Dicke twee stofzuigers op het middenveld had staan. Het duo veroverde veel ballen en wist daarmee een aantal keer een dreigende Haagse aanval op te zetten. Feyenoord-doelman Troost werd vaak niet echt op de proef gesteld, omdat het aan echte scherpte voorin bij ADO Den Haag ontbrak.

Tien minuten voor rust opende Feyenoord de score. Nadat oud ADO-speler Delano Ladan namens Feyenoord een schot loste, kwam de bal vervolgens voor de voeten van Francesco Antonucci. Hij vond een gaatje in het doel en schoot de 0-1 binnen. Hoewel de treffer niet heel erg in de lucht hing, was een Rotterdamse voorsprong gevoelsmatig ook niet echt onverdiend. Feyenoord mocht zich dan vaker stuklopen op de Haagse defensie, het had wel constant de druk naar voren en een treffer was daarvoor een passende beloning. Het openingsdoelpunt gaf de gasten vleugels, want het duwde in de slotfase van de eerste helft ADO Den Haag steeds verder naar achteren. Voor de thuisploeg was het zaak om de rust te halen met minimale schade. Daar slaagde de groengele formatie niet in, want op slag van rust krulde Antoni Milambo de bal fraai in de verre hoek. Daarmee verdubbelde het Feyenoord-talent de marge en zorgde hij voor een 0-2 ruststand.

ADO Den Haag moest na rust uit een ander vaatje gaan tappen om een nederlaag te voorkomen. Hoewel de Hagenaren fel aan de aftrap verschenen, waren de beste kansen in het begin van de tweede helft opnieuw voor Feyenoord. Vooral in het eerste kwartier na rust stond ADO Den Haag flink onder druk. Doelman Kilian Nikkiema hield zijn ploeg enkele keren op de been. Zo bracht de sluitpost tweemaal knap redding op een schot van Noaufal Bannis en vloog een fraai schot van Ramon Hendriks millimeters naast het doel.

Lef

Toch herpakte ADO Den Haag zich snel in het tweede bedrijf. Het kreeg meer lef om vooruit te gaan voetballen en dat resulteerde in een aantal mooie aanvallen. Feyenoord moest steeds vaker achter de bal aanrennen, in plaats van dat het het speeltuig zelf in bezit had. Een Haagse treffer leek naarmate de tweede helft vorderde dan ook een kwestie van tijd. Invaller Sacha Komljenovic rukte op langs de zijlijn en bereikte op wilskracht en een met goede actie aanvalsleider Fabian Shahaj. Hij kwam een teenlengte te kort om de bal het doel in te glijden, maar uit de hoekschop die volgde was ADO Den Haag wel succesvol. Met nog twintig minuten op de klok kopte Tyrese Asante de hoekschop van Nick Broekhuizen in het doel: 1-2.

Waar ADO Den Haag al steeds meer vooruit ging spelen, wakkerde de aansluitingstreffer een extra trigger op bij de Hagenaren. Feyenoord kwam er eventjes amper meer aan te pas en bij het ingaan van het Haags Kwartiertje kwam ADO Den Haag langszij. Een perfecte crosspass van Jesse Reinders werd door aanvoerder Nick Broekhuizen richting het doel gegleden. Doelman Troost kon de gladde bal niet controleren waarna de 2-2 een feit was.

Enerverend

Dankzij de gelijkmaker ontstond er een heerlijke slotfase. Zowel ADO Den Haag als Feyenoord zagen kansen op een overwinning en beide ploegen bleven dan ook volop aanvallen. In de slotfase vielen er dan ook voor allebei de teams nog een aantal kansen te noteren. Doelpunten vielen er echter niet meer. Na een vermakelijke wedstrijd lijkt een gelijkspel een terechte afspiegeling van negentig enerverende minuten voetbal in Den Haag.