Jeugdteams Vitesse en ADO Den Haag voetballen met aangepaste spelregels

De O21-jeugdteams van Vitesse en ADO Den Haag spelen zaterdag een minitoernooi waarbij vijf aangepaste spelregels van kracht zijn: zelfpass, intrap/indribbel, vliegend wisselen, tijdstraf en effectieve speeltijd. Het doel van dit toernooi is om een beeld krijgen van wat deze aangepaste spelregels doen bij verschillende leeftijdscategorieën en om input te krijgen van spelers, staf en arbitrage.

Er worden in totaal vier oefenwedstrijden gespeeld tussen elftallen van verschillende leeftijdscategorieën: Onder 14, Onder 16, Onder 18 en Onder 21. Tot nu toe zijn de aangepaste spelregels getest bij met name Onder 18 en ouder en bij de B categorie Onder 13. Naast de genoemde vijf spelregels, speelt Onder 18 in het kader van een pilot in samenwerking met FIFA ook met een aangepaste buitenspelregel.

Aantrekkelijker

Voetbal is wereldwijd de grootste sport en om deze populariteit voor toekomstige generaties te behouden, experimenteert de KNVB al enkele jaren met aangepaste spelregels, die op termijn het betaald-, amateur- of jeugdvoetbal sportiever, eerlijker en aantrekkelijker zouden kunnen maken. Onderzoeksresultaten worden besproken met de internationale spelregelcommissie IFAB en Wereldvoetbalbond FIFA.

Effectieve speeltijd

Onder 14: 2×25 minuten, Onder 16: 2×25 minuten, Onder 18: 2×30 minuten, Onder 21: 2×30 minuten.

Lees verder
Net binnen