HVV helpt VVV-Venlo aan lang gekoesterde replica historische Zilveren Bal

In haar zoektocht naar een replica van de Zilveren Bal is de museumcommissie van VVV-Venlo uiteindelijk terecht gekomen bij HVV. De Zilveren Bal was in het verleden een invitatietoernooi, waarbij de sterkste voetbalclubs in Nederland werden uitgenodigd.

Tekst: Peter Petit

Het voorbereidingstoernooi op het nieuwe seizoen werd gespeeld volgens het knock-out systeem over drie weekenden. Het toernooi om de Zilveren Bal was jarenlang het belangrijkste voetbaltoernooi in ons land.

In 1901, 1902 en 1903 won ‘De Leeuw van Wassenaar’ het toernooi en werd daarmee als club de eerste bezitter ooit van de Zilveren Bal. In 1924 slaagde HBS het toernooi voor de vijfde maal te winnen en kwam daardoor in het bezit van de tweede wisselbokaal. In 1937 was het Feyenoord dat voor de vijfde maal het toernooi won en de derde Zilveren Bal veroverde. Na het toernooi van 1954 (winnaar VVV) werd het betaalde voetbal binnen de KNVB ingevoerd. Dit laatste strookte niet met de amateurgeest welke de Zilveren Bal Commissie voor ogen had en daarmee kwam een eind aan de roemruchte geschiedenis van het toernooi.

In de zomer van 1954 werd voor de laatste keer om de Zilveren Bal gespeeld. VVV werd de laatste winnaar van de historische Zilveren Bal, maar omdat het een wisselbeker is mocht de bokaal niet definitief naar Venlo. Bij de museumcommissie van de Noord-Limburgse cult club rees medio vorig jaar de vraag of HVV de club wellicht kon helpen aan een replica, met daarop de naam van VVV als winnaar. Het verzoek van de club uit de Keuken Kampioen Divisie kwam uiteindelijk op de Diepput terecht bij Frank Durville, lid van de archiefcommissie van de ‘Kroonjuwelen’, die onderzocht of het vervaardigen van een replica van de beker mogelijk was. Niet veel later wist Durville te melden dat volgens hem met behulp van een 3-d scan en –print, het maken van een replica zeker mogelijk is.

Ingenieur

En dus meldde mechanisch ingenieur Rick Storm uit Venlo zich afgelopen zondagochtend vroeg aan de poorten van de accommodatie aan de Van Hogenhoucklaan. De opdrachtnemer kwam op locatie bekijken of het inderdaad mogelijk is met een 3D CAD Software programma aan het verzoek van VVV te voldoen. Ruim een uur was Storm in het kantoor van verenigingsmanager Florentine Molkenboer van HVV bezig om, met een schuifmaat als basisinstrument, maten op te meten, en met grote nauwkeurigheid alle basisgegevens in zijn computer in te voeren. Het kostbare kleinood, waarde enige duizenden euro’s en goed beveiligd in de vitrinekast van het clubhuis van de ‘Koninklijke’, reflecteert waardoor het nemen van de noodzakelijke foto’s moeilijk is. “Door dat reflecteren ben je eigenlijk jezelf aan het scannen”, aldus hobby scanoperator Storm, die na afloop spreekt van een ‘hele exercitie’.  Maar toch is hij optimistisch gestemd over het slagen van de opdracht. Thuis in Venlo gaat hij nu met het basismodel aan de slag met het uitwerken van alle naamplaatjes van de clubs die ooit de trofee hebben gewonnen voordat hij met het echte scannen gaat beginnen. Ook moet er nog een bal op het basismodel. “Een viertje, dus ze hebben voor de beker niet de grootste maat bal gebruikt” ziet Durville onmiddellijk met zijn kennersogen. Hopelijk is de kunststofversie van de replica vóór zaterdag 5 augustus gereed. Op die dag speelt VVV namelijk traditiegetrouw de Herman Teeuwen Memorial (HTM), dit keer tegen eredivisionist Fortuna Sittard en ‘Ald VVV’ (oud VVV) wil de beker dan als verrassing overhandigen aan het bestuur van VVV. Er is wel enigszins haast geboden met het overhandigen van de replica, de reservedoelman van destijds, René Pijnenburg, destijds 18 jaar, is nog de enige in leven zijnde speler uit het team dat deze laatste historische beker won en de nu 87-jarige ex-sluitpost wordt bij de presentatie zeker niet vergeten.

Kunststof

Voor Jos Wijnen, lid van de museumcommissie van VVV en grote initiator achter de zoektocht naar de laatste Zilveren Bal, maakt het niet uit dat bezoekers van het VVV-museum straks een beker van kunststof en niet van zilver te zien krijgen. “Achter een vitrine zie je het verschil niet”, aldus een opgeluchte Wijnen die ook wijst op de opmerkelijke rol die Den Haag als voetbalstad speelt in de geschiedenis van VVV, vooral waar het bekervoetbal betreft. “In 1959 wonnen wij, in het Zuiderpark nog wel, de bekerfinale met 1-4 en nu zijn wij dankzij HVV geslaagd in onze zoektocht naar dit stukje bekervoetbalhistorie”, aldus Wijnen.

Lees verder