GDA kan incident BMT-GDA eindelijk afsluiten; BMT uit competitie genomen

De gevolgen van de wanordelijkheden na de wedstrijd BMT – GDA van 4 november jl. kunnen door GDA eindelijk worden afgesloten. De KNVB heeft uitspraak gedaan richting GDA én BMT. Van BMT is inmiddels bekend, dat het eerste team uit de competitie is genomen door de KNVB.

Na de desbetreffende wedstrijd heeft het bestuur eerst moeten onderzoeken wat er nu eigenlijk allemaal is voorgevallen. Veel beeldmateriaal en diverse verklaringen van ooggetuigen zijn verzameld. De aanklager van de tuchtcommissie van de KNVB heeft een drietal personen en de vereniging GDA voor diverse zaken aangeklaagd, waarop verweer moest worden gevoerd. Op woensdagavond 6 december zijn de betreffende personen en het bestuur van GDA gehoord door de tuchtcommissie.

Inmiddels is de uitspraak van de tuchtcommissie ook bekend. GDA is schuldig bevonden aan de volgende twee feiten:
– Er is door één supporter van GDA vuurwerk afgestoken voor de wedstrijd BMT-GDA;.
– Twee leden van GDA hebben leden/supporters/bezoekers van BMT geslagen.

Begrip

Hoewel de aanklager begrip had voor de situatie, wilde hij het slaan niet zien als noodweer en is de twee leden van GDA dan ook individueel een straf opgelegd. De straf die aan GDA is opgelegd voor bovenstaande twee feiten is een geldboete. GDA is vrijgesproken van racistische dan wel discriminerende uitlatingen en is vrijgesproken van het niet proberen te de-escaleren van de ongeregeldheden.

De hele situatie rondom de wedstrijd BMT-GDA heeft een grote en zware impact gehad op een aantal leden en aanhangers van GDA, zo laat het bestuur weten. Mensen zijn fysiek, maar ook zeker emotioneel geraakt door wat er is gebeurd. Laat het bestuur van GDA duidelijk zijn, dat wat er gebeurd is, hoort niet thuis in de maatschappij en ook zeker niet op en rondom het voetbalveld. Daartoe heeft GDA de bestaande gedragsregels voor spelers, begeleiding, ouders en aanhangers aangescherpt en opnieuw gecommuniceerd.

Overleg

Verder is GDA in overleg getreden met BMT om komende wedstrijden op alle niveaus en leeftijdscategorieën in goede orde te laten verlopen. Dat overleg verloopt constructief. Tot slot wil GDA nog eens benadrukken dat het bij uit- en thuiswedstrijden niet is toegestaan om vuurwerk af te steken. De club vraagt de leden en aanhangers dan ook om dit niet te doen.

Het is Haaglanden Voetbal inmiddels bekend, dat de KNVB het eerste elftal van BMT uit de competitie heeft genomen. Van eventuele verdere maatregelen is op dit moment nog niets bekend.

Update:

Het bestuur van BMT heeft al aangegeven bezwaar te maken tegen de beslissing van de KNVB om het eerste team uit de competitie te halen!

Lees verder