2e klasse D: DHC speelt weer met 2-2 gelijk, nu bij Berkel

Twee weken geleden, op 9 maart, won DHC van hekkensluiter Hillegersberg. Daarna werd bij DHC informeel als doel gesteld om de eerstvolgende drie wedstrijden – tegen achtereenvolgens de naaste concurrenten HBSS, Berkel en Vitesse Delft – te winnen. Een nagekomen verslag!

Tekst: Wicher Schreuders

Vorige week tegen HBSS thuis werd het echter 2-2 en nu uit bij Berkel werd het eveneens 2-2. Daarmee is er uit de serie van drie nog één te winnen wedstrijd over, over veertien dagen – na het paasweekend – thuis tegen Vitesse Delft. Maar tegelijkertijd is de noodzaak om in de daarna volgende overige vijf wedstrijden nog een aantal zeges te behalen alleen maar toegenomen. Overigens, na de recente midweekse 2-2 in het Haaglanden Voetbal Toernooi tegen eersteklasser Die Haghe, was het uit tegen Berkel daarmee de derde opeenvolgende 2-2.

Voorzichtig schot

Al na zes minuten de eerste grote kans voor de bezoekers uit Delft. Quinten van Zweden speelde de bal diep op Angelo Groen, die alleen voor Berkel-doelman Kenzo Abel verscheen. In kansrijke positie kwam er niet meer dan een te voorzichtig schot, dat geen probleem was voor Abel. Even later, na tien minuten, kwam Berkel voor het eerst in de buurt van het DHC-doel. Aan de zijkant van het strafschopgebied werd door arbiter Bas Oosterlaken (Oudewater) een vrije trap toegekend aan de thuisclub. Verdediger Rob Vermeer zette zich achter de bal, die hij vervolgens hoog bij de tweede paal in de kruising binnen liet draaien: 1-0. Een doelpunt dat de DHC-ers deed denken aan de 0-1 van dinsdag jl. tegen Die Haghe, toen een hoekschop direct hoog bij de tweede paal binnen viel.

Zijnet

DHC liet zich hierdoor echter niet ontmoedigen, maar bleef aanvallen en speelde veel op de speelhelft van Berkel. Er waren enkele doelpogingen van met name Kubilay van Oosten, maar meer dan een hoekschop en een bal net naast het doel leverde dat alles niet op. Een goed schot van Giorgen Agostien werd gekeerd door goalie Abel. Na een half uur nam het Delftse offensief af en kon Berkel enige aanvalspogingen ondernemen. In de slotfase van de eerste helft was het echter weer DHC dat aanzette. De diepgaande Van Oosten gaf vervolgens de bal vanaf de achterlijn voor het doel, maar daar was geen teamgenoot aanwezig. Een crosspass van Dominique Ahanhanzo bereikte op rechts Van Oosten, die nu echter in het zijnet schoot, tot ontzetting van de Delftse bank en supporters. Vervolgens dacht Berkel te scoren via Emircan Bagcan, maar de goed leidende Bas Oosterlaken had al afgefloten vanwege buitenspel.

Rust

In de slotminuut voor de rust bracht Van Oosten de bal vanaf het linkermiddenveld richting het strafschopgebied, waar de uitkomende Berkel-doelman Abel de bal op de rand van het strafschopgebied of net daar buiten met de hand toucheerde, maar waarna die bal toch bij Quinten van Zweden (foto) kwam, die vervolgens kon scoren. Scheidsrechter Oosterlaken had door laten gaan, dus hiermee was het 1-1. Of Abel die bal nu buiten de beruchte lijnen of net op die lijn had beroerd, maakte daarmee niet uit voor de score, hoewel het mogelijk wel rood voor hem had kunnen opleveren. Hoe dan ook: de ruststand was in ieder geval 1-1.

Enthousiast

Na de doelwisseling kwam DHC goed uit de startblokken door enthousiast en aanvallend te spelen. Dit leverde al heel snel, na drie minuten, een doelpunt op. Wederom was het Quinten van Zweden, die uit een pass van Sinan Ocal alleen voor doelman Abel kwam en beheerst scoorde: 1-2. Voor Berkel was het nu noodzaak om hoe dan ook de gelijkmaker te forceren, voor DHC was het daarentegen zaak om een tegentreffer te voorkomen of zelfs de voorsprong uit te bouwen. Berkel ging extra fanatiek in de aanval, DHC ging steeds meer naar achteren, hoewel de DHC-coaches Wim Baggerman en Burak Uyar vanaf de kant duidelijk maakten dat hun spelers zo ver mogelijk van het eigen doel weg moesten blijven. Dat lukte dus niet, deels door kennelijk angst, deels door het aandringen door Berkel. Veel grote doelkansen waren lange tijd niet te noteren, bij geen van beide doelen. Na bijna een half uur kwam de ingevallen Lennart Cok – na een uitstekende 1-2-combinatie met de eveneens ingevallen Bart van den Dool – vrij voor DHC-goalie Oussama Zayzaoui, die vervolgens kansloos was: 2-2. Vervolgens geloofde Berkel er weer helemaal in, terwijl DHC nog angstiger leek te worden. Doelman Zayzaoui moest redding brengen na een goede inzet van Van den Dool en even later was dit ook het geval na een aan de thuisclub toegekende vrije trap. DHC kwam niet verder dan enkele doelpogingen in de slotminuten. Invaller Jordan Leite Lopes schoot over, Sinan Ocal zag zijn inzet voorlangs gaan, Kubilay van Oosten mikte over het doel heen. Ver in blessuretijd leken Berkel-invallers Freek van der Velden en Bart van den Dool samen nog gevaarlijk te gaan worden, maar DHC-goalie Oussama Zayzaoui kwam als winnaar uit dit duel, terwijl scheidsrechter Oosterlaken bovendien vanwege een overtreding op Zayzaoui af had gefloten. Daarmee was en bleef het 2-2.

Weinig nut

Van beide kanten werd na afloop geconstateerd dat de 2-2 zowel voor Berkel als DHC in feite van weinig nut was. In deze fase van de competitie telt voor de vele concurrenten onderin eigenlijk alleen een zege, die immers drie punten oplevert. Hekkensluiter Hillegersberg verloor ruim van een andere concurrent, HBSS (3-0). Vitesse Delft verloor van Oliveo (2-3), terwijl Neptunus-Schiebroek met 2-1 won van koploper CION. Dit alles betekent dat de spannende strijd rondom de laagste-veilige plek (achtste) gaat tussen Neptunus-Schiebroek 17-21, Nieuwerkerk 17-20, HBSS 18-20, Berkel 18-19, DHC 18-18, terwijl Vitesse Delft nu met 18-17 als twaalfde op een directe degradatieplek vertoeft. Dit laatste samen met nummer dertiuen Hillegersberg met 17-9. De eerstvolgende wedstrijddag brengt na het paasweekend op zaterdag 6 april aan de Brasserskade de derby DHC – Vitesse Delft. Op diezelfde dag heb je ook HBSS – Berkel. Het wordt dan, maar ook op de daaropvolgende speeldagen, nog heel spannend. De opgave voor DHC blijft loodzwaar.