Sjaak Polak: ,,We hebben de finale gehaald en willen die nu ook winnen”

Zaterdagavond staat de KNVB bekerfinale voor de vrouwen op het programma in Almere. De wedstrijd gaat tussen drievoudig finalist PSV Eindhoven en drievoudig winnaar ADO Den Haag. Zoals dat hoort voor een bekerfinale, is er een dag voor de wedstrijd een speciale persconferentie bij beide clubs.

Tekst:  Glenn Duijzer            |      Foto’s: Eric de Wit

Bij de persconferentie in Den Haag was het een drukke bedoeling met verschillende journalisten. Namens ADO Den Haag vrouwen namen trainer Sjaak Polak en aanvoerster Gwyneth Hendriks plaats achter de KNVB-beker. Hieronder de samenvatting van Haaglanden Voetbal van deze persconferentie.

Is je ploeg klaar voor de KNVB-bekerfinale?

,,Zeker wel, ik heb er ook een goed gevoel over. We hebben de hele week goed kunnen trainen. Zoals iedere wedstrijd hebben we voor deze wedstrijd ook weer een plan klaarliggen. Ik ben er zeker van dat het zaterdag gaat lukken. Wat dat plan is, ga ik jullie niet vertellen, dat zien jullie morgen tijdens de wedstrijd wel. De meiden weten het plan. Ik zie de KNVB-beker hier naast mij staan en ik heb hem in het verleden al eens mogen vasthouden. Dat was in 2001 met FC Twente, maar als ik hem hier weer zie staan, dan word ik wel weer hebberig. Dan wil ik weer winnen. Dit is een hoofdprijs en ik gun het onze groep. Wij gaan er alles aan doen om deze beker hier in Den Haag te houden.”

Is dat plan dan gebaseerd op hoe Joëlle Smits van het scoren moet worden gehouden?

,,Nee, dat is slechts één punt van dat plan. Laten we niet vergeten dat PSV gewoon een topclub is en dus meer topspeelsters heeft dan alleen Joëlle Smits. Ze is echter wel de speelster, die als ze een millimeter krijgt, er direct een kans van creëert. We hebben gewoon een goed plan hoe we PSV gaan aanpakken.”

Je hebt zelf als speler ooit de KNVB-beker gewonnen. Heb je de ervaring van toen nog gebruikt in de aanloop naar deze finale?

,,Ik heb een aantal weken geleden bij een interview met TV Oost weer de filmpjes gezien rondom die finale uit 2001. Als je dan in je achterhoofd die halve finale in Enschede houdt waarin we FC Twente versloegen, ja dan komt dat gevoel wel weer terug. Omdat ik weet wel gevoel dat geeft, wil ik hem nu ook weer winnen. Ik heb gewoon een ontzettend goede groep meiden. Die hebben toch dagelijks een trainer voor hun staan, die echt vervelend kan zijn. Ze pakken het echt goed op. Ik heb gevraagd of ze alles hebben begrepen en ze weten precies wat van iedereen wordt verwacht. Die kleine steekjes heb ik al gegeven in de groep. De strijd kan beginnen.”

Wat is het meeste blijven hangen van die finale?

,,Die finale was net na de vuurwerkramp, die Enschede had getroffen. Dat was verschrikkelijk, er was een complete wijk weggevaagd. Familieleden van medewerkers van FC Twente die waren overleden. Hulpverleners die mensen uit brandende huizen moesten halen, die ook waren overleden. Dan komt er een bekerfinale. De weg daarnaartoe was zo apart. In die periode konden er maar 13.000 supporters in het stadion en gingen gewoon 35.000 Tukkers naar de Kuip. Dan kan je nog zo’n stoere jongen zijn, maar daar word je gewoon stil van. Dat is een waanzinnige ervaring. Dan loop je het veld op en de helft van het stadion zit dan helemaal vol. Dat is wel iets wat we hier willen creëren, nog meer bezoekers naar de wedstrijden van de vrouwen zien te krijgen. Dat verdienen die meiden ook. Voor Corona gingen de bezoekersaantallen stapsgewijs omhoog. Ik wil dat dit volgend seizoen nog verder op gaat lopen. Dat het vrouwenvoetbal in Den Haag nog belangrijker wordt, meer waardering krijgt en ook veel meer respect gaat krijgen. De tribunes moeten vol, dat hebben onze speelsters nodig. Die moeten eraan gaan wennen dat ze voor volle tribunes spelen.”

De finale in 2001 werd na strafschoppen beslist, daar heb je ook over nagedacht?

,,We hebben overal over nagedacht, ook eventuele strafschoppen. Maar ook aan buitenspelgoals, aan eigen doelpunten, onterechte penalty’s. Dat laatste is maar gekkigheid. We hebben een fase gehad waarin we heel goed speelden, maar een beetje pech hadden. Met een voorzet die er zomaar in gaat en een strafschop waar we niet goed staan. Op die wedstrijden hebben we geen VAR gehad. We gaan onszelf in de finale belonen voor een geweldig seizoen. PSV van een treffer afhouden en er zelf één te scoren. Ik denk dat daar het accent op komt te liggen. Dat we aanvallend voetbal willen spelen, maar ook met durf en lef moeten gaan spelen. Dat wat we iedere wedstrijd proberen te doen, maar dan net iets anders en dat ga ik hier niet vertellen.”

Hoe zie jij de beker? Als een soort toetje na de competitie?

,,Nee, ik zie het zeker niet als toetje. Ik vind dat we het verdienen in de finale te staan. Vooral op basis van het gedurfde voetbal dat we met deze jonge groep spelen. Ondanks dat we keihard trainen, mogen de speelsters van mij ook fouten maken. We hebben een geweldige groep meiden. Ik ben ontzettend trots op de ploeg. Er zit een aantal meiden bij, dat voor het eerst in de Eredivisie speelt. Dan moeten ze ook nog eens in de Play-offs spelen tegen de beste ploegen uit Nederland. Dan haal je de halve finale waarin je een uitwedstrijd speelt tegen de latere landskampioen, die ook nog eens wint. Als laatste wedstrijd van het seizoen is het klapstuk de KNVB-bekerfinale. Dan gaan we niet gek doen, dan willen we die finale ook winnen. Je kan het een toetje noemen, voor mij is het een hoofdprijs met ADO Den Haag. Ik weet niet hoe de rest erover denkt en hoe vaker ik naar die beker kijk, hoe meer ik hem wil winnen. Aan de andere kant heb ik de speelsters ook meegegeven dat ze moeten genieten van die finale. Natuurlijk moeten ze alles geven, want je voetbalt voor de prijzen en de KNVB-beker is een prijs. Ze kunnen geschiedenis schrijven door voor de vierde maal de KNVB-beker naar Den Haag mee te nemen.”

Wanneer komen bij jou de kriebels of zenuwen? Nu je de beker ziet? Vanavond als je naar bed gaat of als je morgen opstaat?

,,Ik denk als we bij het stadion aankomen. Dat gevoel had ik al als speler en dat heb ik nu als trainer ook nog. Dit zijn de mooiste wedstrijden die er zijn. Hier doen we het voor! Een KNVB-bekerfinale! Ik moet er morgen ook van genieten. Niemand had verwacht dat wij de kampioen play-offs zouden halen. Niemand had verwacht dat we de halve finale van de beker zouden halen. Laat staan de finale als je FC Twente uit hebt in die halve finale. Ik denk dat wij op dit moment al de winnaar zijn, maar we kunnen het nog mooier maken. We hebben die finale gehaald en nu wil ik die ook winnen!”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder