Nordic Tournament: Oranje-speelsters Onder 16 kloppen ook Zweden

Drie afgetekende zeges en een doelsaldo van 14-0. Het internationale debuut van de speelsters van Oranje onder 16 is er eentje om in te lijsten. Met als knallend slotstuk de 5-0 overwinning maandagmiddag op Zweden, in de laatste wedstrijd van het Nordic Tournament.

Voor Onder 16 was het alweer de derde winstpartij op rij op het jaarlijkse oefentoernooi van Noord-Europese landen. Nadat eerder Denemarken (4-0) en Faeröer (5-0) al met ruime cijfers aan de kant waren gezet, trok de ploeg die lijn vol door in de laatste van de drie interlands.

Via twee treffers van spits Hanna Huizenga had Onder 16 zich halverwege al in een comfortabele positie genesteld. Na rust deden doelpunten van Fieke Kroese, Sanne Peereboom en een eigen Zweedse treffer de stand oplopen naar 5-0. Quinty Dupon van ADO Den Haag Vrouwen mocht weer in de basisformatie starten en werd diep in de tweede helft vervangen door Lisa Stengs. Deau den Turk en keepster Sara Nelis (Concordia) bleven ditmaal op de bank zitten.

Teamprestatie

,,Dit was een echte teamprestatie”, liet coach Thomas Oostendorp na afloop van het duel in Vejen weten aan OnsOranje. ,,We hebben zeker een goede groep met een paar pareltjes, maar vandaag tegen Zweden heeft het team het tactisch plan perfect uitgevoerd. Zweden was de zwaarste tegenstander deze week en gaf meer weerstand dan Denemarken en zeker Faeröer. De meiden zagen de uitdaging, wilden vooraf precies weten hoe ze het konden oplossen en waren meteen vanaf het eerste fluitsignaal scherp. Dat we zelf ook iets meer ruimte kregen, zorgde ervoor dat we geweldige doelpunten konden maken.”

Ervaring

,,Het merendeel van de meiden speelde hier de eerste interland. Bij zo’n toernooi komt veel kijken, ook buiten het veld en het is prettig dat ze nu die ervaring op zak hebben. Daarnaast hebben ze het voetbaltechnisch ook heel goed gedaan”, aldus Oostendorp.

EK-kwalificatie met Onder 17

De selectie van Onder 16 stapt na de zomer over naar de categorie Onder 17 en maakt zich op voor het kwalificatietraject naar het Europees kampioenschap onder 17 jaar. De eerste ronde is eind september/begin oktober en vindt plaats in eigen land. Daarvoor werkt de ploeg in augustus ter voorbereiding nog een oefentoernooi in het Franse Montaigu af. Daar zijn in ieder geval Noorwegen en Spanje de tegenstanders.

Bron & foto: KNVB Media

Lees verder