HV Toernooi – Halve Maan Cup: Wilhelmus klopt KMD na strafschoppen

Op het Juliana Sportpark, de thuisbasis van FC ’s-Gravenzande, werd dit weekend de traditionele Haaglanden Voetbal Finaledag gehouden. Voor het binnenhalen van de Halve Maan Cup stond de wedstrijd tussen Wilhelmus en KMD op het programma.

Tekst: John Carlier      |      Foto’s: Pieter Vermeer

Twee teams die elkaar ook in de competitie hebben ontmoet, waarbij twee keer de overwinning ging naar Wilhelmus. Dit keer moest de wedstrijd na een eindstand van 1-1 beslist worden via het nemen van strafschoppen. Het was Wilhelmus, dat als winnaar de beker in ontvangst mocht nemen.

Hoewel KMD als eerste in de beginfase voor gevaar zorgde door een schot van Boy Verwoerd recht in de handen van de keeper, was het toch Wilhelmus dat daarna het initiatief nam. Dit leverde in de zevende minuut al een voorsprong op voor de Voorburgers. Deze 1-0 kwam tot stand via een dieptepass op Brando Poncin, die een perfecte voorzet gaf en door Cedrick Aké in één keer op de slof werd genomen. Ondanks het feit dat keeper Alex Zielinski nog wel de vingertoppen tegen de bal kreeg, was het niet voldoende om een doelpunt te voorkomen.

Ondanks het feit dat KMD door dit doelpunt enigszins was aangeslagen, zag het team toch kans om via corners weer terug te komen in het spel. Dit leidde tot twee goede corners, nog wel zonder resultaat, maar in de vijfentwintigste minuut leek het erop dat de stand gelijk getrokken zou worden. Het was Leandro Havinga die een afstandsschot losliet maar dat ging net naast.

Gelijkmaker

Misschien was Wilhelmus toch enigszins geschrokken van dit opportunistische spel van KMD met gevolg dat Joshua Piette tegen een gele kaart opliep. De gelijkmaker kon niet uitblijven en werd ook in de tweeëndertigste minuut gescoord. Een pass vanuit de eigen speelhelft, gegeven door Jesse de Waard, bereikte Leandro Havinga die gebruik maakte van het zwakke verdedigen en de bal met een puntertje langs doelman Allesandro Veugelers schoof. Een verdiende gelijkmaker en door het goede spel met kansen voor  KMD bleef de stand tot aan de rust nog 1-1.

Bij de start van de tweede helft was de verwachting dat KMD dat goede spel vanuit die eerste helft zou doorzetten. Het pakte even anders uit, want Wilhelmus nam onmiddellijk het initiatief wat in de negenenveertigste leidde tot een corner zonder resultaat en in de tweeënvijftigste minuut zelfs de mogelijkheid had voor 2-1. Het was weer Cedrick Aké die kon aanleggen voor een schot en de hoek voor het uitzoeken had, maar recht in de handen van de keeper schoot. Een minuut later weer een kans voor diezelfde speler, maar dit keer ging de bal buiten bereik van de keeper net over.

Na deze mogelijkheden was het min of meer gedaan met Wilhelmus. Wellicht door frustratie of vermoeidheid was er voor de trainer aanleiding om te wisselen. Bodhi Glaudemans werd gewisseld voor Jelle Broeie. Ook de wissel bracht geen verbetering, sterker nog KMD ging steeds beter spelen. Dit leidde in de vijfenzestigste minuut tot een afstandsschot van Daan van der Heijden, waarbij de keeper de grootste moeite had om het schot te keren. Via een uiterste poging kreeg hij nog wel de vingertoppen tegen de bal, waardoor een doelpunt werd voorkomen, maar dit leidde wel tot een corner.

Wissels

Na deze vreemde actie van de keeper en het goede spel van KMD was het gevoel dat er toch een overwinning zat aan te komen. Wilhelmus voelde een nederlaag aankomen en wisselde nog een keer. Direct na deze wissel was het weer KMD, dat via Jesse de Waard een poging deed om de stand op 1-2 te brengen. Zijn schot ging net over. Na dit moment leek het erop dat beide teams zich verzoenden met een gelijkspel en uiteindelijk de strafschoppen het gewenste resultaat moest opleveren.

Waarschijnlijk dacht Wilhelmus daar anders over, want in de extra tijd werden nog twee kansen gecreëerd via snelle rushes van Cedrick Aké, maar beide kansen werden omgezet in een corner. Bijna had KMD toch nog de overwinning te pakken, want vanuit een voorzet kopte invaller Renzo Nieuwveld de bal tegen de lat.

De beslissing moest dus uiteindelijk door het nemen van strafschoppen vallen en daarbij miste KMD twee keer en Wilhelmus één keer. Invaller Finn Zwarts bij Wilhelmus mocht de laatste  strafschop nemen en schoot beheerst de bal buiten bereik van de keeper in het net en zorgde ervoor, dat de Halve Maan Cup kon worden uitgereikt aan Wilhelmus.

Een zuur resultaat voor KMD, omdat de winst terecht heel dichtbij was, maar de Wateringse ploeg kon uiteindelijk toch met een opgeheven hoofd het veld verlaten.