Tweede Divisie: Goed spelend Scheveningen beloont zichzelf met overwinning

Op sportpark Houtrust moest Scheveningen aantreden tegen Jong FC Volendam. Een duel waarbij een overwinning gezien de stand op de ranglijst voor Scheveningen zeer welkom zou zijn. In een uitstekende eerste helft van Scheveningen waren er diverse mogelijkheden om een ruime voorsprong op het scorebord te zetten. Jong FC Volendam kon de stand tot aan de rust met veel geluk op 1-1 houden, maar in de tweede helft pakte Scheveningen de overwinning met een juweel van een doelpunt van Ruben Koorndijk.

Tekst: John Carlier

Na de aftrap nam Scheveningen onmiddellijk het initiatief, wat in de zesde en achtste minuut al tot een voorsprong had kunnen leiden. Het was eerst Ruben Koorndijk die de keeper testte en vervolgens Lorenzo van Kleef die op aangeven van Lex Immers had kunnen scoren. Een sterke beginfase waarin ook Tim Peters de hoek voor het uitzoeken had, maar zijn schot ging net over. Het enige dat Jong FC Volendam daar tegenover kon stellen was een vrije trap dichtbij het strafschopgebied, maar Rob Tol schoot wel langs de muur, maar ook langs de voor de bezoekers verkeerde kant van de paal.

Hulp

Scheveningen bleef goed spelen en zag die speelwijze beloond worden met een treffer in de twaalfde minuut. Daarbij was wel de hulp van verdediger Waleed AIT Abdellah nodig, want bij een harde voorzet van Mehmet Aldogan kreeg hij de bal niet goed onder controle en verdween hierdoor de voorzet van de Scheveningse aanvaller in eigen doel: 1-0. Wel op dat moment een verdiende voorsprong voor Scheveningen. Nog geen drie minuten later had het al 2-0 kunnen staan, maar keeper Barry Lauwers wist met een spectaculaire redding het schot van Tim Peters nog net tot corner te verwerken.

Kansen

Een doelpunt voor Scheveningen kon niet uitblijven, want het team van trainer John Blok creëerde diverse kansen, waarbij zeker Lorenzo van Kleef voor 2-0 had kunnen zorgen. Op de rand van het strafschopgebied werd hij aangespeeld door Mehmet Aldogan en had de hoek voor het uitzoeken, maar zijn schot ging hoog over. In de drieëntwintigste minuut was het Ruben Koorndijk die een niet te missen kans kreeg, maar Barry Lauwers wist al vallend met het been het schot te keren. Een minuut later mocht Jari de Jong een vrije trap nemen, die door Lex Immers net werd overgekopt.

Initiatief

Geheel tegen de verhouding in sloeg Jong FC Volendam toe. Bij een volkomen ongevaarlijke situatie kwam de bal bij Tayrell Wouter, die verwoestend hard vanaf de rand strafschopgebied uithaalde en de bal in de uiterste bovenhoek tot stilstand zag komen. Sven van der Maaten was kansloos: 1-1. Een 1-1 stand die gezien het goede spel van Scheveningen en de kansen tegen de verhouding in was. Scheveningen, zeker niet van slag van deze tegenvaller, bleef het initiatief behouden en creëerde in de drieëndertigste en achtendertigste minuut weer mogelijkheden om toch met een voorsprong de rust in te gaan. In het eerste geval gaf Lex Immers met een perfecte voorzet Tim Peters de kans om te scoren, maar de routinier faalde alleen voor de keeper. In het tweede geval kreeg Lex Immers de kans om te scoren, maar hij schoot ook naast. Het enige dat Jong FC Volendam daar tegenover kon stellen was het forceren van een corner, maar zonder resultaat. Wel had Scheveningen nog mogelijkheden via twee corners om te scoren, maar door goed verdedigen en wat geluk wisten de bezoekers de stand tot aan het rustsignaal op 1-1 te houden.

Juweel

De tweede helft begon Jong FC Volendam met Deron Payne voor Ezechiel Fiemawhle, waardoor het team van trainer Rowdy Nossent direct een ander beeld liet zien. Ondanks dit feit werd Scheveningen af en toe in de verdediging gedrukt en moest Jong FC Volendam toch accepteren dat Ruben Koorndijk (foto) in de zevenenvijftigste minuut een afstandsschot losliet waarbij de keeper de bal alleen maar heeft gehoord. Een juweel van een doelpunt en een toch wel verdiende 2-1 voorsprong. Jong FC Volendam wisselde na dit doelpunt twee spelers, maar het leidde niet tot het gewenste resultaat. Ook trainer John Blok wisselde en bracht Michael de Niet in het veld voor Tim Peters. Direct na deze wissel maakte Michael de Niet bijna de 3-1, maar zijn schot werd nog net tot corner getikt.

Agressiever

Ook Jong FC Volendam wisselde in de drieënzeventigste minuut nog een keer en bracht twee verse krachten in, die wel voor gevaar zorgden, maar niet tot scoren kwamen. Om een poging te doen om de gelijkmaker te forceren ging Jong FC Volendam agressiever spelen, waardoor twee invallers tegen een gele kaart opliepen.

In de slotfase van de wedstrijd wisselde trainer John Blok nog en bracht Maarten Rieder voor Lorenzo van Kleef in het veld. Na deze wissel waren er in de extra tijd nog twee mogelijkheden voor Michael de Niet met een kopbal, die net tot corner werd verwerkt en een afstandsschot waarbij de bal recht in de handen van keeper Barry Lauwers terechtkwam. Met deze 2-1 overwinning en het verlies van TEC en IJsselmeervogels deed Scheveningen goede zaken en kan met een reeks van drie opeenvolgende overwinningen met opgeheven hoofd naar de twee volgende uitwedstrijden uitkijken.