Sjaak Polak (ADO-vrouwen): ,,Focus en concentratie kernwoorden bekerfinale”

Zaterdag is het zover, voor het eerst sinds 2016 staat ADO Den Haag Vrouwen in de finale van de KNVB Beker. PSV is daarin de geduchte tegenstander. ,,We gaan ervan genieten”, laat trainer Sjaak Polak (foto) vooraf weten.

Tekst: Ivo Schimmel

Beide ploegen stonden één keer eerder tegenover elkaar in bekerverband. Op 25 januari 2019 eindigde de achtste finale spectaculair in 3-3. Victoria Pelova bezorgde de Residentieclub met haar rake strafschop uiteindelijk een plek in de volgende ronde. In de Eredivisie kwamen de groengelen dit seizoen in vier confrontaties niet verder dan één punt en drie treffers.

Vierde maal

PSV bereikte de finale via zeges op PEC Zwolle (3-0) en Ajax (1-0). Net als in de competitie is Joëlle Smits de topscorer met twee doelpunten. Nu staat de ploeg uit Brabant al voor de vierde maal in de finale van de KNVB Beker. De eerdere drie werden echter verloren. Zowel in 2014 (2-1), 2017 (2-0) als 2018 (3-1) was Ajax uiteindelijk te sterk.

ADO Den Haag Vrouwen won in aanloop naar de finale van Excelsior Rotterdam (0-4) en FC Twente (2-3). Jannette van Belen is samen met Joëlle Smits de gedeelde topscorer van de TOTO KNVB Beker met twee doelpunten. Driemaal eerder bereikte de Haagse ploeg de eindstrijd. In 2012 versloeg het elftal VVV-Venlo met 5-2, in 2013 werd FC Twente na een 1-1 eindstand in de strafschoppenreeks met 5-4 verslagen en in 2016 zorgde Lineth Beerensteyn voor de 1-0 zege op Ajax. Zaterdag gaat ADO Den Haag Vrouwen op jacht naar de vierde KNVB Beker.

Tevreden

,,Ik ben heel erg tevreden,” kijkt trainer Sjaak Polak terug op dit seizoen, waarin naast de bekerfinale ook de vierde plaats in de Eredivisie en niveau C van de Eredivisie Cup werden bereikt. ,,Uiteindelijk gaat het erom dat we ons ontwikkelen en dat hebben we dit seizoen gedaan, dan is het voor mij geslaagd. Ik denk dat we dit seizoen het maximale eruit willen halen.”

Creatief

Eerder dit jaar werd al bekend dat ADO Den Haag Vrouwen en de 45-jarige trainer ook volgend seizoen aan elkaar verbonden blijven. ,,Het eerste seizoen was een raar jaar. We begonnen goed, daarna viel het een beetje weg. Toen kwam corona, waardoor we noodgedwongen moesten stoppen met voetballen. En bovenal heel creatief moesten worden om iedereen te motiveren met inachtneming van de maatregelen,” zegt hij over het vorige seizoen. ,,Het tweede jaar startten we daarentegen moeizaam, maar hebben we een inhaalrace gemaakt en het echt heel erg goed gedaan. We hadden alleen tegen Excelsior, PEC Zwolle en vv Alkmaar meer resultaat moeten behalen, dan hadden we hoger kunnen staan. Maar hierdoor is het wel een goed en leerzaam tweede jaar geweest.”

Genieten

En wat verwacht hij van zijn derde seizoen in Den Haag? ,,Volgend seizoen hopen we deze lijn door te trekken en met name in de ontwikkeling van onze speelsters stappen te maken, zodat we deze jonge groep verder kunnen helpen. Maar eerst wacht de bekerfinale. Juist deze speciale wedstrijd brengt ervaring met zich mee. We gaan ervan genieten.”

Zaterdag verwacht hij een spannende, maar zware wedstrijd. ,,We zullen top moeten zijn om een resultaat te halen. PSV heeft kwaliteit, het is een goede ploeg. Maar dat zijn wij ook. De kernwoorden voor deze wedstrijd zijn focus en concentratie, en daarnaast moeten we vooral onze kansen benutten.”

De wedstrijd ADO Den Haag Vrouwen – PSV wordt op zaterdag (morgen) gespeeld in het Yanmar Stadion in Almere. De wedstrijd begint om 20.00 uur en is live te zien op ESPN 1 en een live verslag op de radio via Den Haag FM.

Bron: ADO Den Haag Vrouwen

 

 

Lees verder